Noodhulp voor Syrië in strijd tegen het coronavirus
Syrië, een land dat verscheurd is door een jarenlange oorlog, wordt extra hard getroffen door het coronavirus. Het is moeilijk om aan voldoende eten te komen en er is een gebrek aan beschermende en hygiënische middelen. De gezondheidszorg is sinds de oorlog compleet ingestort en kan daardoor een uitbraak van het virus niet aan. Dorcas is de afgelopen weken begonnen met het bieden van noodhulp in de strijd tegen COVID-19.
In Syrië zijn op dit moment ruim 100 officiële besmettingen vastgesteld. En er zijn 4 mensen overleden aan het coronavirus. Er wordt van alles aan gedaan om te voorkomen dat het virus op grote schaal uitbreekt. De gezondheidszorg is na de oorlog nog lang niet hersteld. Er is onvoldoende capaciteit om alleen al reguliere zorg te verlenen. Een uitbraak van het virus kan de zorg dus zeker niet aan.
Dorcas werkt al jaren in de Syrische steden Damascus, Aleppo en Homs. Zo is er in deze steden een Dorcas Community Center opgericht, dat de afgelopen jaren al is bezocht door veel kwetsbare inwoners. In de centra worden onder andere trainingen en therapie gegeven. Door deze werkzaamheden lukt het Dorcas om nu snel en adequaat hulp te verlenen in de strijd tegen het coronavirus.
Voedseltekort
De voedselprijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Sinds oktober 2019 is er een stijging van meer dan 50 procent. De bevolking heeft te weinig geld om voldoende eten te kunnen kopen. Dorcas is daarom gestart met het uitdelen van voedselpakketten. Dankzij extra subsidies worden er in ieder geval de komende 3 maanden voedselpakketten uitgedeeld aan 700 kwetsbare Syrische gezinnen.
Hygiëne
Om een grote uitbraak van het coronavirus te voorkomen, is goede hygiëne van groot belang. Er zijn 1000 hygiënepakketten beschikbaar voor arme gezinnen. In deze pakketten zitten middelen zoals zeep, maar ook flyers met uitleg over het virus, de impact ervan en informatie over hoe het risico op besmetting zo klein mogelijk gemaakt kan worden.
Gezondheidscentra
In Syrië is tevens een groot gebrek aan beschermende middelen voor medewerkers in de gezondheidszorg. Samen met de vrijwilligers in het Community Center is Dorcas bezig met het produceren van mondkapjes, volgens de richtlijnen van de WHO, en beschermende kleding. De vrijwilligers zijn hier enkele weken geleden mee gestart en gaan ermee door zolang het nodig is.
Psychologische hulp
In deze crisis geeft Dorcas extra aandacht aan de mentale gesteldheid van de bevolking. Mensen zijn door het uitbreken van het virus bijvoorbeeld erg bang om zelf ziek te worden. En als ze ziek zijn, worden ze veroordeeld en uitgesloten door hun omgeving. Ook ontstaat er door deze crisis in veel gezinnen een angstige sfeer en neemt het huiselijk geweld toe. Medewerkers van Dorcas zijn beschikbaar voor psychologische gesprekken, geven advies en tips en proberen gezinnen te helpen en te beschermen waar het kan.
Ook is er speciale aandacht voor het geestelijke welzijn van de medewerkers in de gezondheidszorg. Zij staan in deze strijd in de frontlinie. Voor hen is er via de medewerkers van Dorcas psychische steun beschikbaar.
Dorcas is al jaren betrokken bij het verlenen van ontwikkelingswerk en noodhulp in Syrië. Wij doen dit via de Dutch Relief Alliance (DRA), een organisatie waarin meerdere Nederlandse ontwikkelingshulporganisaties samenwerken. Via de DRA heeft Dorcas van het ministerie van Buitenlandse Zaken een subsidie gekregen om extra noodhulp te verlenen aan de Syrische bevolking in de strijd tegen COVID-19.
28 mei 2020
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.