Bestrijding van sprinkhanenplaag en coronavirus in Ethiopië

Ethiopië wordt momenteel getroffen door de ergste sprinkhanenplaag in 25 jaar. Bovenop deze ramp is er, door het uitbreken van het coronavirus, nog een extra ramp bijgekomen. Dorcas helpt mede dankzij de financiële steun van de Dutch Relief Alliance (DRA) de meest kwetsbare mensen in Ethiopië om deze rampen te overleven.

Sinds december 2019 bedreigt een zwerm sprinkhanen de landen in Oost-Afrika. De eerste groep heeft een ravage aangericht en voor 12 miljoen mensen dreigt hierdoor een hongersnood. De sprinkhanen vermeerderen zich razendsnel en een 2e golf dient zich aan om opnieuw de akkers kaal te vreten.

Coronavirus
Naast deze ramp is er in Ethiopië ook een extra ramp bijgekomen: het uitbreken van het coronavirus. Inmiddels zijn in het land bijna 400 officiële besmettingen gemeld en zijn 5 mensen overleden. De regering heeft na het 1e besmette geval in maart gelijk strenge maatregelen getroffen en de noodtoestand uitgeroepen. Een grote uitbraak van het virus betekent een enorme ramp voor het land: hulpmiddelen zijn afwezig en de gezondheidszorg is slecht voorbereid op de uitbraak van een virus.

Dutch Relief Alliance
De Dutch Relief Alliance (DRA), waarvan Dorcas onderdeel is, heeft 4 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan de zwaarst getroffen gebieden in Ethiopië en Somalië. Dorcas heeft van dit bedrag bijna 400.000 euro gekregen voor de regio’s in Ethiopië waar wij al werkzaam zijn. De financiële steun is bedoeld voor zowel de bestrijding van de (gevolgen van de) sprinkhanenplaag als Covid-19.

Voedsel en zaden uitdelen
Van het geld deelt Dorcas zaden uit voor nieuwe gewassen aan de getroffen boeren. Veeboeren worden voorzien van voer voor hun dieren, omdat dit eten ook verwoest is door de sprinkhanen. Daarnaast wordt er voedsel uitgedeeld aan de meest kwetsbare mensen in de lokale gemeenschappen.

Hygiëne
Om de uitbraak van het coronavirus in Ethiopië zoveel mogelijk tegen te gaan, distribueert Dorcas hygiënekits en waterfilters. Ook worden er op belangrijke plaatsen faciliteiten geplaatst waar inwoners hun handen kunnen wassen. Verder werkt Dorcas samen met de lokale gezondheidszorg aan een waarschuwingssysteem via SMS in het geval van een corona-uitbraak in de omgeving.

19 mei 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.