Orkaan Idai: de feiten op een rij

Half maart raasde de orkaan Idai over Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Wat weten we tot nu toe over deze tropische storm en zijn verwoestende effect? We zetten een aantal gegevens voor je op een rij.

Benieuwd naar de hulp die Dorcas biedt in Mozambique? Lees dan ook ons artikel daarover.

Wat zorgde precies voor de ramp in Mozambique?
De orkaan Idai vormde zich voor de oostkust van Mozambique. Op 14 maart 2019 kwam de orkaan in al zijn hevigheid aan bij de Mozambikaanse kust. De zware windstoten hadden een verwoestend effect, maar ook de hevige regenval. Zware regenbuien zorgden ervoor dat hele gebieden overstroomden. Niet alleen in Mozambique, maar ook in Malawi en Zimbabwe. In Mozambique zijn de ergste overstromingen, omdat de rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Onder andere doordat ook het regenwater van getroffen buurlanden door de Mozambikaanse rivieren naar zee stroomt.

Hoe verhoudt orkaan Idai zich tot andere orkanen?
Mozambique heeft vaker te maken met overstromingen en orkanen. De laatste keer dat het extreem was, was in het jaar 2000. Toen kostte overstromingen het leven van ongeveer 800 mensen en raakten minstens 50.000 mensen dakloos. De tropische storm Idai had windsnelheden tot 177 kilometer per uur en ging gepaard met zware regenbuien. Mensen zijn verdronken, meegesleurd door het water of zitten al dagenlang in bomen en op daken te wachten op hulp. De Verenigde Naties (VN) spreken van de grootste weersgerelateerde natuurramp die ooit op het zuidelijk halfrond heeft plaatsgevonden.

Hoeveel mensen zijn getroffen door orkaan Idai?
Volgens de VN zijn in Malawi meer dan 80.000 mensen getroffen. In Zimbabwe is vooral het gebied vlak bij de grens met Mozambique getroffen door de orkaan. Ongeveer 200.000 mensen ervaren de impact van de orkaan in dat gebied. Mozambique is het zwaarst getroffen land. De VN schat in dat 600.000 mensen getroffen zijn. Het World Food Programme (WFP) stelt zelfs dat waarschijnlijk 1,7 miljoen Mozambikanen uiteindelijk hulp nodig hebben als gevolg van de ramp.

Hoeveel doden zijn er te betreuren?
De Mozambikaanse minister van Milieu Celso Correia gaf op donderdag 21 maart aan dat het dodental was opgelopen tot 242. De kans is groot dat het dodental nog verder oploopt. Vele vermisten zijn meegespoeld met de modderstromen. Het kan nog weken duren voordat alle slachtoffers gevonden zijn. Ook is het aannemelijk dat er komende tijd nog meer slachtoffers vallen vanwege hevige neerslag die de komende dagen nog wordt verwacht en vanwege de kans op ziektes. Hulpverleners proberen via helikoptervluchten een beter beeld krijgen van het rampgebied. Volgens hen lijkt het te gaan om minstens 1.000 doden.

Hoeveel mensen moeten nog gered worden?
Uit een verklaring op 21 maart van Celson Correia (de Mozambikaanse minister van Milieu) blijkt dat 15.000 mensen nog redding nodig hebben. Ongeveer 3.000 mensen zijn al gered. Veel mensen zitten vast in de overstroomde regio. Meer dan 3.000 vierkante kilometer land is overstroomd. Het te hulp schieten van de slachtoffers is een race tegen de klok. De omstandigheden maken het er niet gemakkelijker op. Veel plekken zijn onbereikbaar doordat ook de infrastructuur verwoest is.

Hoeveel materiƫle schade heeft de orkaan veroorzaakt?
De omvang van de schade zal pas over een tijd echt duidelijk worden. Wel is er een grote ravage zichtbaar. Vooral de armere gebieden met zelfgebouwde huizen zijn zwaar getroffen. Journalisten en correspondenten berichten over huizen zonder daken of huizen die zelfs helemaal zijn weggevaagd. Ook is de havenstad Beira zwaar getroffen. Hier wonen een half miljoen inwoners. Ook in de rest van het land is de infrastructuur vernield. Wegen zijn veranderd in rivieren. De orkaan verwoestte huizen, ziekenhuizen, scholen, wegen en bruggen.

Doneer voor de slachtoffers in Mozambique!

21 maart 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.