Noodhulp van Dorcas in getroffen gebieden Mozambique

De natuurramp in zuidelijk Afrika treft een groot deel van de bevolking, de meest kwetsbare mensen in het bijzonder. Orkaan Idai vloog recht over de gebieden van onze Dorcas-projecten in Mozambique. Onze projecten liggen noodgedwongen stil. Op dit moment zetten we volop in op noodhulp. Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over de noodhulp in Mozambique.

Doneer voor noodhulp in Mozambique.

Wat was de situatie in Mozambique vóór de ramp?
Mozambique is een van de armste landen ter wereld. Tot begin jaren 90 woedde er een burgeroorlog die nog steeds veel impact heeft op de bevolking. Veel mensen hebben trauma’s opgelopen, zijn werkloos geraakt of in de criminaliteit gekomen. Weinig mensen hebben een opleiding gevolgd. Daardoor is hun inkomen vaak te laag om voor zichzelf te zorgen. Veel mensen waren ook vóór deze natuurramp al ondervoed en/of kampen met hiv of aids.

Welke hulp is nodig na de ramp?
De hulp die nodig is, is heel divers:

  • Sommige mensen zitten nog vast in overstroomde gebieden. Daar worden reddingsoperaties voor opgezet.
  • Andere mensen hebben geen voedsel, omdat alle gewassen zijn verwoest en omdat voedsel nat is geworden. Ook is er geen schoon drinkwater.
  • Veel mensen hebben helemaal niets meer. Ook geen kleding of dekens.
  • De elektriciteit is uitgevallen.
  • Naast het voorzien in eerste levensbehoeftes is het ook belangrijk om besmettelijke ziektes te voorkomen. De kans op een uitbraak van ziektes als cholera, malaria of dysenterie (besmettelijke diarree) is groot.

Welke hulp bieden we op dit moment?
Ons Dorcas-team in Mozambique is klein, maar doet wat het kan. Zo verstrekken we waterzuiveringstabletten, waterfilters, voedsel en dekens. Het team werkt op dit moment al samen met andere ontwikkelings- en noodhulporganisaties, waaronder alle leden van het Christelijk Noodhulpcluster: Dorcas, EO-Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA.

Wat zijn de uitdagingen?
De internationale hulp komt op gang, maar helaas minder snel dan zou moeten. Wat de noodhulp onder andere lastig maakt, is dat veel wegen veranderd zijn in rivieren of compleet zijn verwoest. Veel plekken zijn hierdoor uiterst moeilijk bereikbaar. Omdat er veel mensenlevens op het spel staan, is het verlenen van noodhulp een race tegen de klok.

Hoelang blijft Dorcas in Mozambique?
We werkten al in Mozambique voor de orkaan. We zullen hier ook nog jaren blijven. Wel liggen onze projecten nu noodgedwongen stil, zodat we ons kunnen focussen op noodhulp en daarna op de wederopbouw.

Leestip: Orkaan Idai: de feiten op een rij.

Hoe kun je vanuit Nederland helpen?
Je kunt bijvoorbeeld bidden voor slachtoffers, voor hulpverleners, voor betere weersomstandigheden en voor het op gang komen van hulpverlening. En natuurlijk kun je ons werk ook financieel ondersteunen.

Wil je op de hoogte blijven van onze noodhulp?
Berichten en verhalen over onze noodhulp delen we graag met je via onze digitale kanalen:

22 maart 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.