Alles over orkaan Idai in Mozambique

In de nacht van 14 op 15 maart 2019 raasde de orkaan Idai over zuidelijk Afrika, waaronder het midden van Mozambique. Dit is precies het gebied waar wij werken. Deze orkaan haalde windstoten tot 230 kilometer per uur en is daarmee de grootste orkaan in Mozambique sinds jaren. Op veel plaatsen zijn elektriciteit en communicatiekanalen uitgevallen. Nu telefoonlijnen en wifi niet meer werken, is communicatie nauwelijks mogelijk. In dit artikel lees je wat we tot nu toe weten.

Hoeveel slachtoffers heeft Idai gemaakt?
Ongeveer 400.000 mensen zijn getroffen door de orkaan. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen erdoor zijn overleden, maar president Filipe Nyusi verwacht dat het er meer dan 1.000 zijn.

Welke schade heeft Idai aangericht?
De totale omvang van de schade is nog niet duidelijk. Wel weten we dat heftige wind en regen in Mozambique hebben gezorgd voor grote schade aan scholen, ziekenhuizen, landbouwgrond (het gaat om zeker 168 duizend hectare), waterleidingen, wegen en huizen. Honderden mensen zijn plotseling dakloos. Bovendien is er een verhoogde kans op geweld (door paniek en chaos) en ziektes (door gebrek aan schoon drinkwater en ontoegankelijke wegen).

Doneer voor noodhulp in Mozambique!

Gaat Idai nog meer schade aanrichten?
De wind is inmiddels gaan liggen, de storm en de onweersbuien worden ook minder. De heftigste weersomstandigheden zijn nu dus voorbij, maar het blijft regenen. In centraal Mozambique wordt ongeveer 500 millimeter regen verwacht in één week tijd. Ter vergelijking: in Nederland valt er ongeveer 850 millimeter per jaar. Door deze overvloedige regenval verwachten we overstromingen en modderstromen, vooral in de bergen. Om deze reden verloopt het grootste gedeelte van de hulp per helikopter.

Welke hulp hebben de slachtoffers nodig?
Er zijn nog mensen die gevangen zitten in hun huis, op daken en in bomen. Zij moeten worden gered en naar een veilige plek worden gebracht. Voor honderden dakloze mensen is een tijdelijke opvang nodig, bijvoorbeeld in schoolgebouwen. Ook moeten er op deze opvangplekken voedsel, kleding, dekens en waterfilters komen.

Hoe gaan we helpen?
Onze eerste focus ligt op het redden van levens. Onze noodhulpcoördinator Anton van Wijk arriveert zaterdag in Mozambique. In samenwerking met het Christelijk Noodhulpcluster en in samenwerking met onze lokale collega’s zoeken we naar de beste manieren om zo veel mogelijk slachtoffers te helpen.

Hoe kun jij helpen?
Je kunt doneren voor noodhulp en we willen je ook graag vragen om met ons mee te bidden voor Mozambique. Voor de slachtoffers breekt een moeilijke tijd aan. Verder lopen we op dit moment in de hulpverlening nog tegen problemen aan. Zo zijn veel plekken nog moeilijk bereikbaar en is de bank in Beira bijna helemaal verwoest, waardoor betalingsverkeer moeilijk verloopt. Bid je mee dat we zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen kunnen helpen?

18 maart 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.