Hoe gaat het nu met Dorcas-medewerker Igor uit Oekraïne?

Dorcas-medewerker Igor vertrok vorig jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne naar het westen van het land om van daaruit zijn werk te doen. In de eerste weken deelde hij zijn ervaringen in een blog. Nu, een jaar later, blikt hij terug op het afgelopen jaar en vertelt hij hoe het met hem gaat.

‘Sinds een paar weken ben ik weer terug in Zaporizhia. Het is hier heel anders dan in Transkarpatië, dat meer in het westen ligt. Je voelt de spanning hangen. Elke keer als er een vreemd geluid is, wordt gecheckt of het nog wel veilig is of dat we naar de schuilkelder moeten.

Verder proberen de mensen hier zo normaal mogelijk te leven. De winkels zijn gewoon open en er is voldoende voedsel op voorraad. Wat dat betreft lijkt het hier haast normaler dan in het westen. Daar is de impact van alle vluchtelingen op het dagelijkse leven erg groot.

Vrienden ontmoeten

Het is voor mij persoonlijk fijn om hier weer te zijn. Naast mijn werk heb ik ook gewoon tijd voor sociale activiteiten. Op zondag ga ik naar de kerk en soms ontmoet ik ook mijn vrienden die hier zijn gebleven. Helaas zijn veel bekenden gevlucht, daardoor ben ik het contact met hen kwijtgeraakt.

Mijn moeder woonde vóór het uitbreken van de oorlog ook in het oosten. Zij is nu met mijn zus in het westen van het land. Daar is het veiliger dan hier. Ondertussen werken we aan een verhuizing van hen naar Zwitserland.

Ik kan helaas nog niet terug naar mijn eigen appartement, want dat bevindt zich midden in de frontlinie. Via mijn buren heb ik gehoord dat het huis er nog wel staat. Laatst viel er vlakbij een raket neer. De ramen zijn toen gesprongen, maar verder is het huis nog bewoonbaar.

Hulp bieden

Het afgelopen jaar heb ik vooral veel coördinerend werk gedaan. Ik heb de verschillende teams aangestuurd en ook geholpen bij de registratie van mensen die hulp nodig hebben. Op dit moment ben ik hier betrokken bij het heropenen van ons lokale kantoor en het verstrekken van cash aan mensen in nood. We houden bij wie in aanmerking komt voor ondersteuning en registreren dit.

De oorlog duurt lang en ik ben bang dat het zeker nog wel een jaar of langer zal duren voor het voorbij is. Het is nu vooral spannend aan het front, daar wordt zwaar gevochten. Als we steden en gebieden gaan verliezen, dan verwacht ik weer een nieuwe stroom van vluchtelingen naar het westen.

Economische schade

De economische schade is nu al enorm en dat zal alleen nog maar erger worden. Door gebrek aan elektriciteit moeten veel bedrijven, vooral in het westen, hun deuren sluiten. Bovendien is onze infrastructuur compleet verwoest. Het is mooi dat we zo veel hulp en geld krijgen, onder andere uit Nederland. Het is alleen wel jammer dat de oorlog daar de aanleiding voor is…

Toch blijf ik hopen dat dit conflict op wonderlijke wijze van het ene op het andere moment voorbij is. Tot die tijd doe ik gewoon mijn best voor al die mensen die hun huizen, banen en inkomen zijn kwijtgeraakt.’

Lees hier de blog van Igor over het begin van het conflict.

22 februari 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.