Alles over het sponsoren van een granny

De impact van uw sponsoring is blijvend. U investeert in een beter leven van een granny. Hoe dat werkt? In dit artikel leest u hier meer over.

1. Waaraan wordt het maandelijkse sponsorbedrag besteed?
Het sponsorbedrag van 28 euro per maand maakt het mogelijk om op 3 niveaus hulp te bieden:

  • Op individueel niveau ontvangen de granny’s voedsel, kolen om de woning mee te verwarmen en medicijnen. Ook bezoekt een maatschappelijk werker de oudere om naar zijn of haar verhaal te luisteren en te kijken wat hij of zij verder nodig heeft.
  • Op het niveau van de gemeenschap kijken we of er familieleden en vrienden beschikbaar zijn om naar de granny om te zien, en wat de kerk eventueel kan betekenen. Ook onderzoeken we of er organisaties zijn die (zorg)taken op zich kunnen nemen.
  • Op het niveau van de overheid onderzoeken we of de granny genoeg pensioen krijgt, of de granny recht heeft op uitkeringen en van welke voorzieningen of overheidsdiensten hij of zij verder gebruik kan maken.

2. Welke impact heeft dit op het leven van de granny?
Dagelijks zijn wij getuige van de mooie gevolgen van sponsoring. We zien dat granny’s zich minder eenzaam voelen en actiever worden in hun gemeenschap wanneer zij merken dat zij er niet (meer) alleen voor staan. Ze nemen deel aan bijvoorbeeld onze grannyclubs, en gaan soms ook zelf anderen helpen. Op deze manier vinden zij hun waardigheid en zelfrespect terug en leren zij opnieuw vertrouwen op hun eigen vaardigheden en talenten.

3. Welke granny’s ontvangen deze hulp?
Onze lokale partners bepalen welke granny’s in ons Adopt a granny-programma komen. Zij kennen de cultuur, de plaatselijke omstandigheden en de inwoners van de dorpjes, en weten hierdoor het best wie de hulp het hardst nodig heeft.

Alle mannen en vrouwen die 55 jaar of ouder zijn kunnen geselecteerd worden. We selecteren alleen ouderen die niet meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en geen of weinig hulp van anderen ontvangen. We helpen eerst degenen die het hardst hulp nodig hebben. We maken geen onderscheid in etniciteit of religie.

Benieuwd naar een voorbeeld van de impact van sponsoring op het leven van een granny? Bekijk dan het verhaal van Ana uit MoldaviĆ«.

Lees ook het verhaal van Alinda Visscher (22) uit Genemuiden, die regelmatig als vrijwilliger granny’s in RoemeniĆ« bezoekt.

15 juli 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.