‘Het is alsof God de zware jaren compenseert’

Granny Afaf uit Egypte komt weer onder de mensen

Granny Afaf is 68 jaar en ze woont met haar man in een oud huis in El Minya, een stad aan de rivier de Nijl. Haar twee zoons wonen ver weg,  in de hoofdstad Cairo. Ze loopt moeilijk en heeft een stok nodig, maar ze heeft een glimlach op haar gezicht. Dankzij het granny-project in Egypte komt ze weer onder de mensen. ‘Het is alsof God de zware jaren compenseert.’

Weinig contacten

Afaf had buiten haar man weinig contacten. Ze was vaak gefrustreerd en boos, en had maar weinig aandacht voor haar gezondheid. Haar man moest haar helpen met het huishouden, ze was helemaal van hem afhankelijk voor klusjes in het huis.

Vrijwilliger

Dankzij een vrijwilliger die haar thuis opzocht kwam ze in aanraking met het granny-project van Dorcas. ‘Ik besloot mee te gaan doen omdat ik niet meer alleen op mezelf wilde zijn, ik wilde het huis uit en onder de mensen zijn. Ik was benieuwd naar de bijeenkomsten voor ouderen en naar de andere activiteiten.’

Nieuwe ervaringen

‘Ik ben blij dat ik nieuwe ervaringen heb opgedaan. We kregen les over gezonde voeding. Ik leerde dat de kwaliteit van het eten eigenlijk belangrijker is dan de hoeveelheid. Ook ben ik gaan wandelen voor mijn gezondheid. In de spaargroep heb ik geleerd met geld om te gaan. Ik heb me nooit eerder beziggehouden met geld besparen, maar nu heb ik een spaarpot thuis neergezet. Als ik geld over heb van het huishouden, dan stop ik het daar in.’

Veilig gevoel

De spaargroep geeft Afaf een gevoel van veiligheid. Het geeft haar rust. ‘Als er iets onverwachts gebeurt, zoals ziekte of nood, dan weet ik dat ik geld heb. Daar was ik wel bang voor, dat er iets zou gebeuren in de toekomst. Dat ik weer onder de mensen ben geeft me ook een gevoel van sociale veiligheid, dat er mensen zijn om voor me te zorgen als het nodig mocht zijn.’

Anderen helpen

Afaf heeft haar leven weer op orde. Ze is optimistischer. ‘Ik ben weer tot leven gekomen. Ik voel zelfs dankbaarheid voor de stok die me helpt met lopen. Daarom wil ik nu ook anderen helpen. Ik moedig ze aan om ook geld op zij te zetten, zodat ook zij hun leven kunnen veranderen.’

17 april 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.