Update over gesponsorde granny’s en kinderen in Oekraïne

Laatst geüpdatete: 27 mei 2022

Beste sponsors,

We krijgen veel vragen binnen over gesponsorde granny’s en kinderen die in de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne zijn beland. Via dit nieuwsbericht geven we jullie graag een update met 3 hoofdlijnen:

1. Veel (sponsor)projecten in Oekraïne lopen door.

Laten we beginnen met het goede nieuws: in West-Oekraïne lopen onze 5 sponsorprojecten ondanks alles redelijk goed door. We hebben goed in beeld hoe het met de gesponsorde granny’s en kinderen gaat. Als er iemand verhuist of overleden is, brengen we sponsors uit Nederland daar direct van op de hoogte.

Dit geldt helaas niet voor onze 3 sponsorprojecten in Oost-Oekraïne. Deze liggen nu stil, onder andere doordat onze collega’s uit deze regio’s zijn weggevlucht. Zij bevinden zich op dit moment allemaal in het westen van Oekraïne. Daar houden zij zich nu bezig met het opzetten en verlenen van noodhulp. Dat heeft nu prioriteit, aangezien er honderdduizenden mensen ontheemd zijn.

Wel zijn we op dit moment bezig om in kaart te brengen hoe het gaat met alle gesponsorde kinderen en granny’s in Oost-Oekraïne. Rond de zomer hopen we een update te sturen naar alle sponsors. Ook proberen we via vrijwilligers voedsel en medicijnen in Oost-Oekraïne te krijgen. Lees daarover meer in het artikel Oekraïne – doorgaan als het moeilijk is…

2. Het is begrijpelijk en terecht als je je zorgen maakt.

We denken niet lichtzinnig over het tijdelijk staken van onze sponsoringsprojecten. Veel projectdeelnemers leven zonder oorlog al in kwetsbare omstandigheden. Ook wij maken ons dus zorgen over hoe het nu verder moet met deze mensen. Onze collega Igor, die voor ons een dagboek bijhoudt, vertelde:

‘Elke keer als ik aan mijn stad Zaporizja denk, aan mijn vrienden en familie en de projectdeelnemers die daar nog zijn, dan voel ik me zo rot. Alsof ik hen in de steek heb gelaten. Maar ik zag vanochtend op het nieuws dat de eerste bommen daar nu ook gevallen zijn, dus het was een gerechtvaardigde beslissing om te vertrekken. Maar toch. Mijn gedachten blijven in cirkels ronddraaien. Het is goed om af en toe wat afleiding te hebben.’

– Igor, coördinator sponsoring Oost-Oekraïne

3. We hervatten projecten zo snel mogelijk.

Wij houden constant in de gaten hoe de situatie zich ontwikkelt. We vinden het belangrijk om zo snel mogelijk weer iets te kunnen betekenen voor gesponsorde ouderen en kinderen. In de tussentijd zitten wij niet stil. Zo onderzoeken we wat we op afstand kunnen betekenen, onderhouden we contact met onze partners en bereiden we alle mogelijke vormen van hulp zo goed mogelijk voor, zodat we snel kunnen handelen als kansen zich voordoen.

Uiteraard zijn we ook in gebed betrokken. Overbodig om te zeggen dat ook jouw gebed meer dan welkom is.

27 mei 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.