Gas, licht én een betere gezondheid voor Ethiopische Daintu

Het leven van de zestigjarige Daintu uit Ethiopië is zoveel makkelijker geworden sinds ze op verschillende manieren gebruikmaakt van compost. Hierdoor kan ze niet alleen haar gewassen natuurlijk bemesten, maar heeft ze ook elektriciteit en gas in haar huis. 

We verlaten de hoofdweg en rijden via een zandpad richting het meer bij Hawassa, een stad in het zuidoosten van Ethiopië. Onderweg passeren we meerdere huizen en hutten, die verscholen zijn tussen de vele gewassen. Bij één van de stenen huizen stoppen we. Naast het huis staat een hut, die tegenwoordig wordt gebruikt als stal voor het vee. In de tuin staat een vrolijke vrouw die ons hartelijk welkom heet. Het is de zestigjarige Daintu.  

Gas en licht 

De Ethiopische woont alleen, haar man is een paar jaar geleden overleden en ze heeft geen kinderen. Ze nodigt ons uit om naar binnen te gaan. Daar toont ze vol trots haar kooktoestel dat op gas werkt en in een handomdraai aangaat. Ook laat Daintu ons het licht in haar huis zien. ‘Ik ben zo blij met het biogas. Hierdoor is mijn leven zoveel makkelijker geworden. Ik kan nu in een handomdraai het eten klaarmaken.’ 

Daintu verdient haar inkomen met het verbouwen van allerlei gewassen. Van avocado’s en mango’s tot koffiebonen en bananen. Ze gebruikte voorheen altijd kunstmest om de gewassen beter te laten groeien. ‘Het gebruiken van kunstmatige middelen was duur en ook niet zo goed voor mijn gezondheid’, vertelt Daintu. 

Biogas 

Enkele jaren geleden kreeg ze de kans om deel te nemen aan een project voor biogas. Bij haar huis werd een biogasinstallatie aangelegd. Het afval uit haar tuin en de uitwerpselen van haar dieren gooit ze in een speciale tank. De mest wordt opgegeten door bacteriën en er ontstaat biogas. Dit wordt vervolgens omgezet in gas en elektriciteit.  

Compost 

Via Dorcas volgde ze ook landbouwtrainingen. Ze leerde bijvoorbeeld gebruik te maken van het compost, dat overbleef in de tank, voor het natuurlijk bemesten van de gewassen in haar tuin. Daintu: ‘Het werken is hierdoor veel gezonder geworden. Ik werk nu met natuurlijke materialen en niet meer met kunstmest. Ook bespaart het mij veel geld. Het kopen van kunstmest is erg duur.’ 

19 januari 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.