Egyptische Naglaa kan weer voor haar zoontje Marwan zorgen

Haar man liet haar in de steek en ze droeg de zorg voor haar ernstig zieke moeder. Niemand die zich om haar bekommerde. Dat overkwam Naglaa uit de Egyptische hoofdstad Caïro. De opvoeding van haar zoontje Marwan viel haar zwaar en ze reageerde agressief op hem. In het gemeenschapscentrum Oasis leerde Naglaa een betere moeder te worden en kon ze een beroepstraining volgen. Nu kan ze – zowel op emotioneel als financieel gebied – weer voor Marwan zorgen.

‘Waar is papa?’

Als Marwan 2 jaar oud is laat de man van Naglaa het gezin in de steek. Noodgedwongen verlaten Naglaa en Marwan hun huis, en gaan bij oma wonen. Marwan begrijpt niet dat zijn vader voorgoed weg is. Hij vraagt steeds waar papa is. Hij voelt zich alleen, want door de verhuizing is hij ook zijn vriendjes kwijt. Dit raakt Naglaa zo erg dat ze depressief wordt. Ze weet zich geen raad meer en door alle onmacht reageert ze agressief op Marwan.

In de periode dat Naglaa bij haar moeder woont, heeft haar moeder veel zorg nodig. Hierdoor kan Naglaa geen baan zoeken. Het gezin moet rondkomen van het kleine pensioen van (groot)moeder. Na enkele jaren overlijdt haar moeder. Naglaa is hier erg verdrietig over, maar ze krijgt wel haar handen vrij om zelf wat meer te gaan ondernemen.

Marwa

Beroepstraining

In diezelfde periode hoort de jonge moeder over Oasis, een soort buurthuis middenin de vuilniswijk van Caïro, dat gerund wordt door de partnerorganisatie van Dorcas in Egypte.

Naglaa verwacht dat Marwan hier kan leren en spelen. Als ze samen het gemeenschapscentrum bezoeken, ontdekt ze dat er ook mogelijkheden voor haarzelf zijn.

Zeep maken

Naglaa besluit mee te doen met een beroepstraining. Ze kiest voor een cursus zeep maken. Al snel krijgt ze het onder de knie, en ze heeft er plezier in. Dankzij een microkrediet kan ze haar eigen bedrijf starten. Ze verkoopt zeep, shampoo, bodylotion en douchegel aan familie, buren en aan de klanten in de supermarkt. Aanvullend kan ze ook werken in de supermarkt die haar zeep verkoopt. De extra inkomsten verbeteren de financiële situatie van het gezin enorm.

Naglaa (links)

Therapie

De medewerkers van Oasis bieden Naglaa aan om psychosociale therapie te volgen. Dit spreekt haar wel aan. In individuele sessies leert ze meer over haar emoties en angsten. Als vervolg op deze therapie volgt ze een training over opvoeden. Daar ontwikkelt ze vaardigheden om een goede moeder voor haar inmiddels 7-jarige zoon te zijn. Naglaa heeft de smaak te pakken, en besluit ook samen met haar zoon in therapie te gaan. Zo wordt de band tussen hen sterker. Naglaa zit ook veel lekkerder in haar vel. Ze stopt zelfs met de medicijnen die ze slikte tegen de depressie.

Tot bloei gekomen

Ook Marwan is intussen helemaal opgebloeid. Van een stil, teruggetrokken jongetje is hij uitgegroeid tot een jongen met meer zelfvertrouwen, die vrienden maakt en graag jongere kinderen helpt. Elke dag is hij als een van de eersten op het gemeenschapscentrum aanwezig. Hoewel hij er best ver vandaan woont, klaagt Marwan nooit over de afstand die hij elke dag moet afleggen. Ook de sociale en emotionele vaardigheden van het jongetje zijn flink verbeterd. Hij geniet van de betere band met zijn moeder.

Lees meer over ons werk in Egypte >

31 maart 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.