Thomas: ‘Mijn leven is nu totaal anders’

Thomas uit Ethiopië kon slecht omgaan met geld. Het weinige geld dat hij verdiende met vissen, verspilde hij samen met zijn vrienden aan alcohol. Nu leidt Thomas een totaal ander leven. Hij volgde een beroepstraining bij Dorcas en leerde veel over landbouw. Door die kennis in praktijk te brengen, heeft hij nu een goed inkomen én elke dag genoeg te eten.

Thomas: ‘Vroeger kon ik slecht omgaan met mijn geld. Het enige inkomen dat ik had was van het vissen. Dat deed ik graag samen met mijn vrienden. We verkochten de vissen en gaven dat geld dan uit aan eten en drinken.’

‘Mijn stuk grond verhuurde ik aan m’n broer. Hij betaalde mij daarvoor. Ik kocht niet eens vee voor mijn land, want ik wist dat ik er toch niet voor ging zorgen. Bij elkaar verdiende ik rond de 3,70 euro per dag, en vaak gebruikte ik dat dezelfde dag nog om alcohol te kopen. Het enige wat mijn vrienden en ik deden was het weinige geld dat we hadden verspillen.’

Beroepstraining

Het leven van Thomas veranderde doordat hij een training bij Dorcas volgde. ‘In de training leerde ik veel over landbouw en bijvoorbeeld over hoe je een boerderij modern moet houden. Door die kennis in praktijk te brengen, heb ik nu een goed inkomen. Ik maak zelfs winst. Daardoor heb ik nu voldoende te eten; vroeger at ik eigenlijk elke dag hetzelfde. Verder heb ik onder andere een watergenerator gekocht om mijn land mee te bewerken. Mijn vee verkoop ik regelmatig om zaden te kopen. Die kan ik gebruiken om meer gewassen te verbouwen.’

Thomas leidt nu een totaal ander leven. ‘Ik weet dat er nog genoeg mensen zijn die ook kunnen profiteren van zo’n training. Ik zou heel graag willen dat zij ook de kans krijgen om getraind te worden. Net als ik.’

18 februari 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.