Een nieuw begin voor Elizabeth uit Zuid-Soedan

Zuid-Soedanese Elizabeth verdient inkomen met taarten en koeken 

Als weduwe met een visuele beperking en de zorg voor vijf kinderen was het leven niet makkelijk voor de 39-jarige Elizabeth uit Zuid-Soedan. Ze was afhankelijk van familieleden voor voedsel en moest regelmatig op straat bedelen voor meer. Dankzij het Dorcas-project Pride! veranderde het leven van Elizabeth en haar gezin. Ze startte een eigen bedrijf en verdient nu een eigen inkomen door zelfgebakken koeken en taarten te verkopen aan schoolkinderen in de buurt.  

Elizabeth woont met haar man, zoon en twee dochters in het noordwesten van Zuid-Soedan. Ze is een hardwerkende vrouw, die met liefde voor haar gezin en voor de twee dochters van haar zus zorgt. Dan overlijdt haar man en komt ze er alleen voor te staan.  

Bedelen bij de kerk 
Het lukt Elizabeth, vanwege haar visuele beperking, niet om een baan te vinden. Ze is afhankelijk van haar familie voor eten. En als ze niet genoeg krijgt, voelt ze zich gedwongen om te bedelen bij de uitgang van de kerk. Haar kinderen moeten van school af, omdat ze de kosten niet meer kan betalen. 

Dan hoort Elizabeth op de radio over het project Pride!. Ze hoort van mensen die mee hebben gedaan meer over het project en wil ook graag meedoen. Ze gelooft dat het project kan zorgen voor een verandering van haar situatie. Ze is het zat om altijd afhankelijk te zijn van haar familie en wil graag leren voor zichzelf te zorgen. 

Eigen bedrijf starten 
De Zuid-Soedanese volgt de drie maanden durende training. Ze leert hoe ze een eigen bedrijf kan starten, krijgt uitleg over financiën en wordt lid van een spaargroep. Ook wordt er voorlichting gegeven over de rechten van mensen met een beperking, krijgt ze een blindenstok om makkelijker te kunnen lopen en volgt ze lessen op het gebied van algemene levensvaardigheden.  

Elizabeth: ‘Ik heb echt veel geleerd over het runnen van een bedrijf, vooral op het gebied van winst en verlies. Ook ben ik blij dat ik heb geleerd hoe ik belangrijke beslissingen moet nemen voor mijn gezin. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen.’ 

Elizabeth naast haar kiosk waar ze taarten en koeken verkoopt.

Koeken en taarten 
Het project Pride! verandert het leven van Elizabeth enorm. Ze verbouwt met hulp van een lening via het project haar huis, zodat ze niet meer met z’n zessen in één ruimte hoeven te leven. Ook start ze een eigen bedrijf. Ze bakt koeken en taarten en verkoopt deze aan schoolkinderen in de buurt. Hiermee verdient ze genoeg geld om eten te kopen voor haar gezin. ‘Mijn zoon kan nu ook weer naar school en volgend jaar stromen de meisjes ook in. Ik voel me trots en ben blij dat ik niet meer hoef te bedelen’, vertelt Elizabeth met een grote lach op haar gezicht. 

Dankzij de lening kon Elizabeth twee kamers aan haar huis bouwen. Het dak is nog niet klaar.

Meer ambities 
De weduwe is ambitieus en heeft nog allerlei plannen voor de toekomst. Zo wil ze graag haar bedrijf verder uitbreiden en haar huis afbouwen. ‘Door de spaargroep kan ik geld lenen om mijn bedrijf te vergroten. Ik wil graag in mijn huis een restaurant openen en zo een lunchplek bieden voor nog veel meer schoolkinderen.’ 

Er zijn nog veel meer mensen die net als Elizabeth een nieuw begin willen maken. Dat kunnen ze niet alleen. Daar hebben ze onze en uw steun voor nodig. Doet u mee? Geef dan voor een nieuw begin voor mensen in nood!

07 juni 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.