Dorcas zet mobiele kliniek in voor noodhulp in Syrië

In de regio Idlib, ten zuiden van de zwaar getroffen stad Aleppo, verleent Dorcas op dit moment medische hulp aan mensen die gewond zijn geraakt door de aardbevingen. Wij kunnen deze hulp bieden dankzij de mobiele kliniek die we al jaren in Syrië gebruiken. 

De mobiele kliniek van Dorcas is afkomstig van het Nederlandse bedrijf Hospitainer. Dit bedrijf bouwt zeecontainers en tenten om tot mobiele klinieken en voorziet ze van medische apparatuur. Sinds 2010 heeft het bedrijf met hun klinieken al meer dan 1,6 miljoen mensen kunnen behandelen in 33 verschillende landen. 

De mobiele kliniek die wij nu in Syrië gebruiken is gebouwd in een zeecontainer die op een truck staat. De omgebouwde container werd in 2021 aan Dorcas geleverd als vrouwenkliniek. In deze kliniek kunnen zwangere vrouwen advies krijgen en bevallen, en worden slachtoffers van seksueel misbruik behandeld.  

Dorcas-hospitainer in Syrië

‘Maar,’ vertelt Sanne van Heusden van Hospitainer, ‘ongeacht de specialisatie kunnen al onze mobiele klinieken ook gebruikt worden voor het verlenen van eerste hulp bij conflicten of rampen.’ En dat doet Dorcas nu dus in de regio Hama. De container wordt geleverd inclusief medisch apparatuur en gebruiksvoorwerpen, zoals handschoenen, medicijnen en schaartjes. Met deze voorraad kan de mobiele kliniek een jaar lang mensen behandelen.  

De mobiele klinieken zijn plug and play. Dat betekent dat ze na aankomst direct gebruikt kunnen worden. Naast de kliniek zelf zorgt Hospitainer ook voor transport en instructie. Sanne: ‘Wanneer we een mobiele kliniek ergens leveren, geven we altijd zelf instructies over hoe het allemaal werkt. Dus welke medische apparaten liggen waar, hoe gaat alles aan en uit, maar ook: hoe onderhoud je de kliniek en hoe maak je haar schoon.’ 

Binnen in de hospitainer

Hospitainer biedt een aantal standaardmodellen, maar benadrukt dat alles aangepast kan worden aan de behoeften van de organisatie en het land waar de mobiele kliniek gebruikt zal worden. ‘Organisaties hebben natuurlijk verschillende doelen. En daarnaast moeten we ook rekening houden met medicijnen die niet in elk land gebruikt mogen worden. En het type grond heeft bijvoorbeeld weer invloed op de wielbasis van de truck.’ 

Een man klust aan een hospitainer in Vaassen

Veel zaken om rekening mee te houden dus. Daarom heeft Hospitainer een divers team met onder andere oud-defensiepersoneel, oud-medici en engineers. Mensen die weten wat er nodig is in het veld. Met hun expertise helpen ze niet alleen noodhulporganisaties, maar ook overheden en internationale organisaties. 

Of ze ook meer aanvragen krijgen als er een ramp is gebeurd? ‘We hebben veel contacten lopen, en de eerste concrete aanvragen naar aanleiding van deze ramp zijn binnen. Er is behoefte aan veldziekenhuizen om slachtoffers te behandelen en verblijf te bieden, en ook aan operatiekamers en chirurgische capaciteit. We hebben alles op voorraad, dus met deze aanvragen kunnen we meteen aan de slag’, vertelt Sanne. Ze vindt het mooi om te zien dat Dorcas hun mobiele kliniek nu in Syrië gebruikt. ‘Dat is precies het doel dat we voor ogen hadden: mensen helpen die dat het hardst nodig hebben.’ 

De Dorcas-hospitainer maandag in de Syrische regio Hama
De Dorcas-hospitainer tussen de brokstukken in Hama

09 februari 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.