Veelgestelde vragen
Kun je het antwoord op je vraag niet vinden? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Dorcas is een vrouw uit de Bijbel (Handelingen 9). Zij stond bekend om haar gulheid en goede werken. Onze organisatie is naar haar vernoemd.
Er zijn heel veel noden in de wereld. Dorcas kiest ervoor om in een beperkt aantal landen te werken, op dit moment 14. We werken aan duurzame veranderingen, dus dat betekent dat we voor de lange termijn betrokken zijn in deze landen. Het gaat altijd om fragiele gebieden, en daar richten we ons op mensen die achtergesteld worden. We maken zorgvuldige afwegingen voordat we in een land gaan werken, waar we eerder nog niet actief waren. Het komt ook voor dat we in een land moeten of kunnen stoppen. Bijvoorbeeld vanwege een politieke situatie of omdat het goed genoeg gaat met de gemeenschap.
We beperken de hoeveelheid vliegverkeer op verschillende manieren. Zo zijn bijna al onze medewerkers lokale inwoners van het betreffende land. We werken alleen met expats en consultants als we een specifieke expertise nodig hebben of als het niet lukt om in het land een geschikte collega te vinden. Ook maken we veel gebruik van digitale mogelijkheden om contact te onderhouden met elkaar. En voor korte afstanden (bijvoorbeeld naar Brussel) maken we gebruik van het openbaar vervoer. Natuurlijk wordt er alsnog gevlogen, omdat dit noodzakelijk is om ons werk uit te kunnen voeren.
Goede Doelen Nederland heeft richtlijnen voor de salarissen van directeuren van goede doelen. Onze Raad van Toezicht heeft besloten deze richtlijn te hanteren om te bepalen welk salaris onze directie maximaal mag verdienen. Het exacte jaarsalaris is elk jaar terug te vinden in ons jaarverslag.
Goed om te weten: onze directie krijgt geen bonussen of andere prestatiebeloningen. Geen enkele medewerker van Dorcas krijgt dit.
Wij besteden meer dan 85 procent van onze inkomsten aan onze projecten in Oost-Europa, Oost-Afrika en het Midden-Oosten. De rest gaat bijvoorbeeld naar administratieve en organisatiekosten. Overigens vinden we het woord ‘strijkstok’ niet zo mooi. Immers, zonder deze kosten zouden we ons werk niet kunnen doen. Lees daarom ook ons opinieartikel over het belang van 'een strijkstok'.
Wij hebben eigen kantoren in de landen waar wij werken. De medewerkers van deze kantoren ontvangen alleen geld als zij uitgebreid rapporteren over de voortgang en de resultaten van hun projecten. Wij delen deze informatie op onze beurt met jou via bijvoorbeeld ons jaarverslag, onze nieuwsbrief en onze website.
Natuurlijk! Het klopt dat al onze medewerkers en veel van onze vrijwilligers gemotiveerd zijn door hun christelijke geloofsovertuiging. Wel willen wij via ons werk laten zien dat God van alle mensen houdt – ongeacht afkomst of geloof. Lees ook ons opinieartikel over onze zoektocht hierin.
In principe niet. We werken in onze projectlanden namelijk zo veel mogelijk met lokaal personeel. Zij spreken de taal, kennen de cultuur en zijn vaak beter en sneller op de hoogte van de situatie in hun land. Wel hebben we soms specialisten nodig op een bepaald gebied. In dat geval zetten we een vacature uit. Hier kan iedereen met de juiste kwalificaties op solliciteren, jij dus ook!
Wij financieren geen Nederlandse particuliere initiatieven. Wij ondersteunen alleen projecten van lokale partnerorganisaties in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Dit doen we uitsluitend via een directe projectaanvraag van de lokale organisatie en zonder tussenkomst van derden.
We verkopen de kleding op drie manieren:
- Het grootste deel verkopen we via de Dorcas kringloopwinkels in Nederland.
- Een klein deel verkopen we in Oost-Europa. We geven de kleding niet weg, maar verkopen deze. Zo voorkomen we oneerlijke concurrentie, creëren we werkgelegenheid én voorkomen we dat we goede kleding als afval moeten weggooien.
- Het resterende deel verkopen we aan verschillende opkopers.
De opbrengst van de kleding is bestemd voor mensen in nood.
Dit kan soms in overleg:
- Voor het ophalen van spullen kun je contact opnemen met een Dorcas-kringloopwinkel bij jou in de buurt.
- Voor het ophalen van kleding kun je contact opnemen met een inzameldepot voor textiel bij jou in de buurt.
- Voor het ophalen van bedrijfsgoederen en restpartijen kun je contact opnemen via bedrijven@dorcas.nl.
- Voor het ophalen van overige grote goederen kun je contact opnemen met onze afdeling Logistiek, het telefoonnummer vind je op de contactpagina.
Vul dan gerust het contactformulier in. Of bel ons via 088 0502800. We beantwoorden je vragen graag!
Ontvang nieuws en inspirerende verhalen van verandering
"*" geeft vereiste velden aan