‘Sieraden van 1.000 euro tussen alle spullen’

Herinnering aan 40 jaar Dorcas

‘Mijn eerste herinnering aan Dorcas is van meer dan 30 jaar geleden. Ik had nog nooit van de organisatie gehoord tot er een kledinginzamelactie hier in de kerk in Wijnjewoude werd gehouden. De actie was zo’n succes – er werd enorm veel ingeleverd. Ik bood na afloop aan om te helpen met sorteren en vanaf die tijd ben ik dat blijven doen.

De ouders van een Dorcas-medewerker besloten na de actie in de kerk een inzameldepot voor textiel aan huis te openen. Tot 2005 hielp ik hen met sorteren. Toen het echtpaar te oud werd en wilde stoppen, hebben mijn man en ik het stokje overgenomen.

In al die jaren heb ik veel meegemaakt. Een van de mooiste herinneringen is dat er een keer goud bij de ingeleverde spullen bleek te zitten. Iemand had naast kleding ook sieraden gegeven. Ik dacht zelf dat het niet veel waard was, maar mijn schoonzus twijfelde. We hebben het laten taxeren en de sieraden bleken maar liefst 1.000 euro waard te zijn!

Soms gaat er ook weleens iets mis. Zo leverde een mevrouw een keer allemaal brillen in. Toen bleek achteraf dat ze haar eigen bril, die net nieuw was, ook tussen de spullen had gedaan… We hebben nog geprobeerd de bril terug te halen, maar die was helaas al weg.

Door corona doen mijn man en ik het sorteerwerk al anderhalf jaar met z’n tweeën. Ik sorteer de kleding en mijn man maakt de zakken dicht en stapelt ze op. Het zwaardere werk kan ik vanwege mijn leeftijd niet meer doen. Ik hoop dat we zo samen nog een poosje kunnen doorgaan. Ruim 30 jaar geleden is Dorcas op mijn pad gekomen en nu zit de organisatie in mijn hart. Dorcas hoort bij ons leven en zolang het kan, wil ik me blijven inzetten.’

Annie Karssen

20 september 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.