Caroline uit Kenia komt in actie voor schoon drinkwater

Het dorp waar Caroline (40) uit Kenia woont heeft geen schoon drinkwater. De mensen halen water uit een meer, vijf kilometer verderop. Dat water is niet betrouwbaar. Ook de sanitaire voorzieningen in het dorp laten te wensen over. Caroline onderneemt samen met Dorcas actie om dit te veranderen.  

‘Er moest iets gedaan worden aan het drinkwater, en ook de sanitaire voorzieningen moesten beter’, legt Caroline uit. Besmet water zorgt voor allerlei ziektes, zoals bijvoorbeeld diarree bij jonge kinderen. Ze mobiliseerde mensen in het dorp voor een vreedzame demonstratie bij het waterbedrijf in de regio. Daarmee wilde ze het bedrijf bewegen om ook water te leveren in haar dorp.  

Caroline maakt het sanitair schoon

Restaureren watertank

Het waterbedrijf nam de oproep serieus. Niet ver van het dorp stond wel een grote watertank, maar er was geen toevoer van water. De watertank is gerestaureerd en weer in werking gesteld; het waterbedrijf levert op vaste tijden schoon water. Ook vier andere dorpen hebben baat bij deze actie: in totaal 2.450 mensen hebben op deze manier toegang gekregen tot schoon drinkwater.  

Caroline is gezondheidswerker; ze heeft via het project trainingen gevolgd voor het promoten van gezonde gewoontes. Meer dan 70 procent van de mensen in haar gemeenschap heeft nu toegang tot betere sanitaire voorzieningen. Vanwege de specifieke aandacht voor mensen in kwetsbare situatie heeft Caroline ook gezorgd voor vier huishoudens die zich het water niet kunnen veroorloven. ‘De huishoudens krijgen via het project 60 liter water per huishouden per dag.’ 

Caroline is het project dankbaar. ‘De mensen zijn er beter aan toe dankzij de constante toevoer van water. Deze samenwerking is een zegen voor onze gemeenschap.’ 

19 maart 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.