Als alles weggespoeld is

Het leven van het gezin van Paulo en Davin in Mozambique stond dit jaar op z’n kop. Ze hebben een groot gezin met 4 kinderen. Ze vergeten 4 maart 2019 nooit meer. Op die dag verwoest de orkaan Idai alles wat ze hebben. Ze vluchten uit hun instortende modderhuis. Dagenlang wachten ze op een heuvel. Zonder hoop en zonder eten. Door dan maar het vervuilde water te drinken worden de kleintjes ziek en drogen uit. Maar… ze overleven het.

Als het water gezakt is, wordt duidelijk dat alles weg is. De kleine veestapel, het huis en natuurlijk ook de akker waar mais op stond. En dat is het eten voor het gezin voor ongeveer een half jaar. Ook zijn er zorgen over de oudste dochter. Die is ernstig ondervoed.

Paulo gaat werken om wat geld te verdienen. De akker kan hij het komend half jaar niet op rekenen. Hij verkoopt suikerriet. 3 keer dag loopt hij met een enorme bos suikerriet op zijn hoofd van het veld naar de stad. Daar verkoopt hij het. Voor 20 cent per bos.

Paulo en zijn dorp kwamen in contact met Dorcas. Allereerst zorgden we voor een goede waterput waardoor schoon grondwater naar boven wordt gepompt. Daarnaast helpen we Paulo en andere kleine boeren om meer samen te werken. We helpen met zaden en gereedschappen. Ook geven we trainingen om te leren het land op een goede manier te bewerken. Het komend half jaar wordt nog zwaar: er is nog steeds niets om te oogsten. Maar met de nieuwe technieken heeft Paulo er goede hoop op dat er straks meer inkomsten zijn dan voor de ramp.

Orkaan Idai
De orkaan Idai richtte op 4 maart 2019 grote schade aan in Mozambique. De storm raasde over het gebied waar wij werken. Duizenden mensen raakten dakloos. Omdat wij al in dit gebied werkzaam waren, konden we snel in actie komen om te helpen. We leverden noodwatervoorzieningen, tijdelijk onderdak in scholen en overheidsgebouwen, eerste voedselhulp. Ook gaven we voorlichting over hygiëne en water.

Bekijk hier een overzicht van ons nieuws en blogs over de ramp.

Nieuwe landendirecteur
In de landen waar we actief zijn, hebben we een kantoor van waaruit we werken. Elk lokaal team wordt aangestuurd door een landendirecteur. Voor Mozambique is dat sinds een paar maanden Florencio. Lees hier over zijn visie en werkwijze: https://dorcas.nl/landendirecteur-florencio/.

Mozambique in december op tv
In december vraagt EO Metterdaad op televisie en radio aandacht voor ons werk na de ramp. De uitzendingen zijn in de maand december meerdere dagen per week te zien op NPO 2.

  • 7 en 8 dec: afl. 1 (25 min.), ma 9 en vr 10: afl. 1 (10-min.-versie)
  • 14 en 15 dec: afl. 2 (25 min.), ma 16 en vr 20: afl. 2 (10-min.-versie)
  • 21 en 22 dec: afl. 3 (25 min), ma 23 en vr 27: afl. 3 (10-min.versie)
  • 28 en 29 dec: afl. 4 (compilatie 25 min. van de eerste 3 afl.), ma 30 en vr 3/1 herh. afl. 1 (10-min.-versie)

02 december 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.