Als je van 90 euro per maand moet leven

Granny Raisa woont in Moldavië. Ze is 83 jaar en staat er helemaal alleen voor. Haar handen zijn steenkoud. In de hoek staan nog drie zakken kolen voor de kachel. Dat is te weinig voor de komende tijd. Per dag gaat er een zak doorheen. De komende wintertijd wordt dus spannend. Haar benen zijn opgezwollen. Even naar de markt gaan om nieuwe kolen te kopen, is er niet bij. Het pensioen van de oude vrouw is omgerekend minder dan 90 euro per maand. Daar moet ze eten, medicijnen en dus ook kolen van kopen.

Gelukkig kan Raisa zich in elk geval nog wat voortbewegen. Een kort stukje naar buurvrouw Gizby van 95 jaar gaat nog wel. Dat vindt ze ook belangrijk, want met Gizby gaat het nog slechter. Zij ligt de hele dag in bed en Raisa is de enige die ze ziet. Haar neef zou eigenlijk elke dag moeten komen helpen en bijvoorbeeld de kachel aansteken. Maar dat vergeet hij vaak. Daarom helpt Raisa, zo goed en zo kwaad als het gaat. Soms deelt ze zelfs het kleine beetje eten dat ze heeft.

Sinds kort houden wij beide vrouwen goed in de gaten. Ze krijgen een voedselpakket en er komt ook een sociaal werker langs om een praatje te maken en te kijken hoe het gaat. We proberen steeds meer andere buren en familieleden bij de hulp te betrekken.

Adopt a granny
Raisa maakt onderdeel uit van ons Adopt a granny-programma. Ze wordt door Nederlanders iedere maand ondersteund met 28 euro per maand. Van dit bedrag geven we haar praktische ondersteuning, zoals een voedselpakket en kolen voor de kachel. Lees meer over Adopt a granny op www.adoptagranny.nl.

Sociaal vangnet
We vinden het belangrijk om, naast de praktische ondersteuning, te kijken hoe we granny Raisa verder kunnen helpen. Het dorp van Raisa, maar ook de lokale overheid spelen daarin een belangrijke rol. We helpen met het creëren van een sociaal vangnet, zodat Raisa er niet meer alleen voor staat. Het Adopt a granny-programma is de basis. Bekijk deze video om te zien hoe we dit aanpakken.

Draagt Elkanders Lasten
Het verhaal van Raisa komt ook naar voren in de actie van Draagt Elkanders Lasten, een actie van het Reformatorisch Dagblad.

02 december 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.