Wat is er aan de hand in Jemen?
In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog. Mensen zijn hun huizen, hun werk en soms ook geliefden kwijt. Het land telt dertig miljoen mensen, en tachtig procent van hen leeft in extreme armoede. ‘Hongersnood is voor veel mensen elke dag een reële dreiging. Het is een dagelijkse strijd voor voedsel en water.’ Hier lees je in het kort hoe het conflict is ontstaan, wat de gevolgen zijn, en hoe belangrijk jouw hulp is.
Jemen: Een land verscheurd door conflict
Jemen is onderdeel geworden van een groter conflict tussen Iran en Saoedi-Arabië. De Houthi-beweging, die in 2014 de macht greep na de Arabische lente wordt gesteund door Iran. Zij controleren grote delen van het land, terwijl Saoedi-Arabië de internationaal erkende en afgezette regering steunt. Het conflict is ontstaan als een politieke strijd om de macht, maar inmiddels is het ook een geopolitieke strijd, waar belangen zoals transportroutes en olie-exports een rol spelen Het conflict heeft geleid tot een verwoestende humanitaire crisis.
Leestip: Conflict in Jemen: tijdlijn
‘Wat er aan de hand is in Jemen kun je niet op een simpele manier uitleggen. De beste samenvatting is dat er veel is gebeurd.’
Adriaan Jagersma, Dorcas
Waar ligt Jemen? Jemen ligt in het westen van Midden Oosten. Het grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië en in het oosten aan Oman. Ten westen van Jemen ligt de Rode Zee en ten zuiden ervan ligt de Golf van Aden. Dorcas werkt in het zuidelijkste puntje in Aden.
Tekort aan alles
De burgeroorlog veroorzaakt een voortslepende humanitaire crisis. Door de combinatie van honger en vernielde gezondheidszorg verspreiden ziektes als cholera en diarree zich razendsnel. Veel kinderen zijn acuut ondervoed. Door het conflict zijn de prijzen voor eten meer dan verviervoudigd, voedsel is onbetaalbaar geworden. Het tekort aan eten kost niet alleen levens. Door eenzijdige voeding en tekorten blijven kinderen achter in groei en ontwikkeling, waardoor er ook later nog gevolgen van de oorlog voelbaar zullen zijn.
De ergste humanitaire crisis ter wereld
In Nederland hoor je relatief weinig over het conflict wat al bijna 10 jaar gaande is. Volgens de Verenigde Naties vindt de ergste humanitaire crisis ter wereld in Jemen plaats. En de strijd wordt ook bestempeld als ”De vergeten oorlog”. En dat raakt aan het werk van noodhulporganisaties, minder aandacht vanuit donateurs en overheden betekent al gauw minder middelen om het werk voor te zetten of uit te bereiden.
Vrede in Jemen?
José Salema is Dorcas landendirecteur van Jemen en hij legt uit hoe het is in Jemen. ‘Het is nu relatief rustig, maar het is onmogelijk te zeggen of deze rust duurzaam is. Het kan ook stilte voor de storm zijn. Er zijn vredesonderhandelingen gaande, maar niemand weet wat er uit zal komen. Elke partij wil zijn aanwezigheid laten voelen en dat is meestal gewelddadig.’ José heeft ervaring met het werken in landen die geteisterd worden door conflicten en de gevolgen daarvan, zoals Afghanistan, Irak en Syrië. ‘Zelfs als het conflict morgen over is, dan nog zullen de gevolgen jaren merkbaar blijven.’
In 2023 werd er in Den Haag nog een congres gehouden door Jemenitische partijen om het vredesproces te bevorderen.
Wat doet Dorcas in Jemen?
Dorcas werkt sinds 2019 aan noodhulp in Jemen. Door het tekort aan voedsel in het land is meer dan 80 procent van de mensen afhankelijk van hulp. De economie is ingestort, de gezondheidszorg is verwoest. We zijn ons werk begonnen via lokale partner-organisaties. In 2022 hebben we een eigen kantoor geopend in Aden, in het zuiden van het land. We richten ons in Jemen vooral op noodhulp, waaronder traumahulp en het uitdelen van voedsel en cashgeld. Daarnaast onderzoeken we hoe we kunnen investeren in duurzame oplossingen.
Gezondheidszorg
We ondersteunen tien klinieken bij het herstellen van de schade van de oorlog. We leveren medicijnen, apparatuur en we trainen personeel. Ook geven we voorlichting aan moeders over gezond leven.
Voedsel en water
Samen met onze partnerorganisatie geven we duizend families voedsel of geld voor voedsel, en een klein kooktoestel dat werkt op zonne-energie. We zorgen dat mensen toegang hebben tot schoon water. Dit doen we door kapotte waterputten te herstellen en te zorgen voor waterpompen die werken op zonne-energie.
Traumahulp
Veel Jemenieten kampen met trauma’s die niet worden verwerkt. We bieden traumahulp voor vrouwen en kinderen. Ons gemeenschapscentrum biedt een veilige plek, waar deelnemers zich door middel van creativiteit leren uiten, bijvoorbeeld met tekenen en muziek.
Met jouw bijdrage kunnen we de mensen in Jemen helpen, met voedsel, water en door het verwerken van trauma’s.
Geef voor Jemen.
‘Mensen dromen van vrede, dromen van rust, dromen ervan om een normale burger te zijn in een normaal land. Ik geloof dat we met het Dorcas-team een goede bijdrage kunnen leveren.’
José – landendirecteur Jemen
Klik hier om terug te keren naar de pagina over Jemen
05 april 2024
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.