Syrië, een jaar na de aardbeving

‘Het gevoel van dreigend gevaar verandert je leven’

Het leven na de aardbeving wordt getekend door het constante gevoel van dreigend gevaar, vertelt Zainab (40) in Syrië. ‘Dat gevoel kenden we nog van de oorlog, de angst en de spanning die om de mensen hangt. Het veranderde ons dagelijks leven.’

Een jaar geleden werd Syrië geraakt door een zware aardbeving waarbij veel mensen omkwamen en veel anderen dakloos raakten. Zainab en haar familie waren al voor de aardbeving, door de oorlog, hun huis kwijtgeraakt. Zainab en haar twee jongere zussen wonen samen met hun broer Mohammed en zijn gezin, om zo minder kosten te hebben. Maar na de aardbeving raakt Mohammed zijn werk kwijt. Er is niet meer genoeg geld voor dagelijkse boodschappen. Gelukkig weet het team van Dorcas in Syrië ook deze familie te bereiken.

Inschrijven

Zainab werkt op de universiteit van Aleppo. Als Mohammed zijn werk kwijtraakt, is de familie volledig afhankelijk van haar inkomen; maar het is niet genoeg. Eén van haar zussen heeft diabetes en dus is er ook geld nodig voor medicijnen. Als Zainab via buren hoort van het Dorcas buurthuis in de wijk Hellok, schrijft ze zichzelf en haar familieleden gelijk in.

Psychologische steun

Een belangrijk onderdeel van de hulp is de psychologische steun. Zainab doet mee aan de sessies voor vrouwen, waar ze via het project steun krijgt en emotionele steun ervaart in het contact met de andere vrouwen. Er zijn ook activiteiten om kinderen bij te staan, en daar doen haar neefjes en nichtjes aan mee’.

Kwetsbare situatie

Vanwege de kwetsbare situatie van het gezin komen ze in aanmerking voor het voedselprogramma van Dorcas; met bonnen kunnen ze zelf weer eten kopen.  ‘Er viel een last van mijn schouders’, blikt Zainab geëmotioneerd terug. ‘We hadden gebrek aan medicijnen, kleren, spullen voor school en het allerbelangrijkste: eten. Met de tegoedbonnen ging de gezondheid van de familie er zichtbaar op vooruit.

‘Ik zag dat de kinderen zich veel beter konden concentreren. We konden ons weer olie en vlees veroorloven en ik kon geld opzij zetten voor de medicijnen van mijn zus.’ De kinderen uit haar familie zijn dol op eieren, maar die zijn duur. ‘Voor speciale gelegenheden kunnen we nu af en toe zelfs eieren voor ze klaarmaken,’ zegt Zainab blij.

Delen

Ze deelt het voedsel niet alleen met haar eigen familie. Er is een ouder stel in haar buurt dat niemand heeft om voor ze te zorgen. ‘We delen waar het kan. Zij hebben het ook moeilijk’, constateert Zainab. ‘Dankzij de hulp van Dorcas kunnen we weer glimlachen.’

06 februari 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.