Vrijwilligers in actie voor Oost-Europa

Online inzameling Dorcas Voedselactie

De winter komt eraan. Dat betekent dat er voor veel arme mensen in Oost-Europa normaal gesproken een moeilijke tijd aanbreekt. Dit jaar is hun situatie nog zwaarder. Door de coronacrisis zijn hun levensomstandigheden nog meer verslechterd. Juist daarom is de Dorcas Voedselactie extra hard nodig.

De 25e Dorcas Voedselactie is anders dan alle eerdere edities. Vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen kunnen duizenden vrijwilligers niet fysiek in de supermarkten en kerken producten inzamelen. De Voedselactie wordt daarom dit jaar helemaal online gehouden. ‘Het is schakelen om een compleet nieuwe actie op te zetten. Gelukkig merken we hoe graag onze vrijwilligers er de schouders onder willen zetten. Het is mooi om te zien dat deze daadkracht na 40 jaar nog steeds in de organisatie zit’, vertelt campagneleider Alice van Loo.

Online inzameling
Dorcas roept alle Nederlanders op om de komende weken te helpen met het vullen van de voedselpakketten. Mensen kunnen losse producten of complete pakketten doneren. Een voedselpakket heeft een totaalwaarde van 15 euro. Dorcas heeft hiervoor kaartjes gemaakt met 5 QR-codes, die staan voor 5 verschillende bedragen. Naast de QR-codes kan er ook gewoon via de website een donatie worden overgemaakt.

Hoewel de vrijwilligers dit jaar niet fysiek inzamelen, helpen zij zeker wel mee. De vrijwilligers brengen via kaartjes en advertenties de actie in hun omgeving onder de aandacht en hopen op deze manier zo veel mogelijk donateurs te bereiken. Verder worden er in 100 supermarkten kleurplaten uitgedeeld om aandacht te vragen voor de actie.

Online collecte
Naast de inzamelingsactie wordt er ook een online collecte gehouden. Collectanten maken via de website van Dorcas een collectebus aan. De link van hun persoonlijke collectebus kunnen de collectanten delen in hun eigen netwerk. Dat kan bijvoorbeeld via Whatsapp, e-mail of social media. Ook kerken kunnen bijdragen aan de voedselactie door online een collecte te organiseren.

25.000 pakketten
De producten voor de voedselpakketten gaat Dorcas ter plaatse inkopen in Albanië, Moldavië, Roemenië en Oekraïne. De inhoud kan per land verschillen, afhankelijk van het aanbod en de wensen. De lokale medewerkers selecteren vervolgens samen met partnerorganisaties en kerken welke mensen in aanmerking komen voor een pakket. Het doel is om dit jaar in totaal 25.000 voedselpakketten uit te delen.

Meer dan voedselpakketten
Dorcas zamelt al 25 jaar voedselpakketten in voor Oost-Europa. De pakketten zijn voor de meest kwetsbare mensen, zoals ouderen en arme gezinnen. Dorcas helpt hen daarnaast bij het voorzien in hun eigen levensonderhoud. Zo zijn er projecten waar mensen bijvoorbeeld leren om groenten te verbouwen in een eigen kas. Ook worden mensen in buurten en dorpen gestimuleerd om naar elkaar om te kijken. Zo krijgen de allerarmste mensen in Oost-Europa weer hoop én perspectief voor een betere toekomst.

Ook doneren? Ga naar dorcas.nl/voedselactie en geef voor de meest kwetsbare mensen in Oost-Europa!

29 oktober 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.