Vrijwilliger Agaath gaat voor een top-opbrengst van de Dorcas Voedselactie

‘Wat zou het fijn zijn als Dorcas-medewerkers daar ter plekke tóch voedsel kunnen uitdelen!’

Agaath Bruin (58) uit IJsselstein is al 15 jaar als vrijwilliger betrokken bij Dorcas. De laatste jaren is zij samen met haar dochter coördinator van de Dorcas Voedselactie in hun woonplaats.

Agaath blikt terug op voorgaande Dorcas Voedselacties. ‘Samen met mijn dochter ben ik het aanspreekpunt bij de supermarkten en begeleiden wij de vrijwilligers hier.’ Ook staat Agaath de pers te woord en heeft zij contact met de coördinator van het vervoer. ‘De vrachtwagen vullen aan het eind van de dag is echt een feestmoment!’ Agaath vertelt dat ze zich altijd heel voldaan voelt als de vrachtwagen goed gevuld naar het depot vertrekt.

Dorcas Voedselactie is een begrip

Sinds vorig jaar lopen in IJsselstein ook scholieren voor hun maatschappelijke stage mee met de Dorcas Voedselactie. ‘De jongeren zijn zo blij en gedreven, dat werkt aanstekelijk! Ook ouders met kinderen doen mee. De kinderen vinden het leuk om de producten aan te nemen en de dozen te vullen’, legt ze uit. Agaath vertelt trots dat de Dorcas Voedselactie in haar stad inmiddels een begrip is.

Ondanks corona het verschil maken

Afgelopen zomer hebben Agaath en haar dochter meegedacht over alternatieven voor de Dorcas Voedselactie in coronatijd. Het geeft haar een machteloos gevoel dat er momenteel niet naar Oost-Europa gereisd kan worden. ‘Maar wat zou het fijn zijn als Dorcas-medewerkers daar ter plekke tóch voedsel kunnen uitdelen!’

Corona treft ons allemaal’, stelt de vrijwilliger. Ze begrijpt heel goed dat het voor mensen in nood in Oost-Europa nu nóg moeilijker is om de winter door te komen. Ze hoopt dat mensen in Oost-Europa zich gezien zullen voelen en dat zij een lichtpuntje van hoop mogen ontvangen. Juist nu. ‘Vaak zie ik ook de beelden voor me van de mensen in zeer armoedige omstandigheden. Dat raakt mij.’ Het motiveert haar om met een beetje moeite hier, dáár het verschil te maken.

Onze hulp is hard nodig

‘Het zou geweldig zijn als we deze 25e Dorcas Voedselactie kunnen bekronen met een top-opbrengst. Dat we in deze crisis meer mensen kunnen helpen dan anders.’ Ook hoopt ze dat we het ontwikkelingswerk ter plekke kunnen doorzetten en dat die zullen leiden tot structurele oplossingen.

‘Ondanks de tegenslagen rondom de voedselactie zijn er inmiddels zo veel creatieve oplossingen bedacht’, vertelt Agaath. Ze moet glimlachen als ze denkt aan de blije gezichten van de mensen in Oost-Europa die een voedselpakket zullen ontvangen. ‘Ze hebben onze hulp hard nodig!’

Hoe help je dit jaar mee?

Wil jij je, net als Agaath, inzetten voor mensen in Oost-Europa? Doe dan mee! Dat kan door een online collectebus aan te maken of een aankoop te doen in onze webshop.

29 oktober 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.