Verandering van binnenuit

Verandering ontstaat wanneer iemand dapper genoeg is om hoop in zijn of haar hart te hebben, ook al zijn de omstandigheden er niet naar. Rodica (30) uit Roemenië is zo iemand. Haar leven en dat van haar gezin is niet makkelijk. Ze behoren tot de romagemeenschap en dat betekent in Roemenië vaak dat je buitengesloten wordt en minder kansen hebt.

‘Hij kwam niet goed mee op school. Ik kan nu aan zijn cijfers zien dat hij beter kan lezen, schrijven en rekenen. Toch is dat niet de grootste verandering. Hij heeft vaardigheden geleerd die hij eerder niet had. Hij is zelfverzekerder en durft mee te spelen met kinderen waar hij voorheen nooit mee omging.’

Zelfhulpgroep
Rodica wordt enthousiast over Dorcas. Ze meldt zichzelf en haar gezinsleden aan voor meerdere Dorcas-projecten en stimuleert ook anderen in haar omgeving om zich aan te melden.

‘Samen met nog een paar andere vrouwen werd ik lid van een zelfhulpgroep. Ik had nog nooit gewerkt en ik dacht ook dat ik het niet kon. Maar toen ik een training kon volgen om te leren naaien, sprak dat me direct aan – vooral het idee dat ik iets kan creëren met mijn eigen handen. Ik blijk er goed in te zijn. Ik ben nu zelfs aangenomen om de training te geven aan andere vrouwen. Mijn eerste baan!’

Het is een grote stap voor haar. ‘Mijn man en ik hebben nu allebei een inkomen. Dit geeft ons veel extra mogelijkheden. We zijn begonnen met renovaties aan ons huis, en binnenkort gaan we een wasmachine kopen. Dat konden we eerder niet betalen.’

Rolmodel
Onze lokale collega uit Roemenië vertelt hoe Rodica een voorbeeldfiguur is geworden: ‘Ze is het levende bewijs dat één mens enorm veel verandering teweeg kan brengen – niet alleen in haar eigen leven, maar ook in dat van mensen om haar heen.’

Rodica heeft invloed gehad op het succes de Dorcas-projecten in haar gemeenschap. Ze heeft haar vertrouwen in ons getoond, en dat is erg belangrijk als veel mensen zich alleen en buitengesloten voelen. De burgemeester heeft Dorcas zelfs officieel laten weten welkom te zijn het dorp. Ook zijn de mensen opener geworden over hun leven en staan zij open voor veranderingen.

Het verhaal van Rodica is nog maar net begonnen. Ze werkt hard en is vastbesloten om haar kinderen een kansrijke toekomst te geven. ‘Mijn omstandigheden zijn veranderd doordat ik van binnen ben veranderd. Ik hoop dat aan mijn kinderen mee te kunnen geven.’

‘Mijn omstandigheden zijn veranderd doordat ik van binnen ben veranderd.’

20 augustus 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.