Van kinderarbeider tot chef in een Ethiopisch tophotel

‘Ik spaar nu zelfs, zodat mijn moeder straks ook haar eigen bedrijf kan beginnen.’

De Ethiopische Mekdelawit Worku (21) was vastberaden om haar moeder, zusjes en broertje uit de armoede te helpen. Maar toen ze zakte voor haar vwo-examen viel die droom in duigen. ‘Ik dacht dat we nooit meer uit armoede zouden ontsnappen.’

Eenoudergezin met weinig inkomen

Als Mekdelawit 6 is, inmiddels gewend aan de ruzies thuis, gaan haar ouders uit elkaar. Met zijn vertrek laat haar vader de zorg voor Mekdelawit, haar 2 zusjes en haar broertje over aan hun moeder. Het is onhaalbaar. Ze verhuizen naar een stad 200 kilometer verderop, waar haar moeder zich als dagarbeider over de kop werkt voor een loon dat soms niet eens genoeg is voor simpele boodschappen.

Naar school en werken

Mekdelawit wil de last voor haar moeder verlichten. Als ze 9 jaar is, begint ze een handeltje. Terwijl ze groente koopt bij de groothandel, en probeert om die met winst te verkopen op de lokale markt, werkt ze hard voor school. Ze wil een vwo-diploma halen, zodat ze naar de universiteit kan en met een betere baan het familie-inkomen kan verhogen. Ze haalt haar examen niet. ‘Ik concludeerde dat mijn droom nooit werkelijkheid zou worden, en richtte me op mijn handeltje. Mijn zelfvertrouwen en hoop was ik kwijt.’

Beroepstraining via Dorcas

Dan leest ze een aankondiging van Selam Awassa Bussiness Group, een Dorcas-project voor beroepstraining. In de buurt van Mekdelawit kan ze een opleiding volgen van een jaar, die aansluit bij de arbeidsmarkt. Het project is vooral bestemd voor jonge vrouwen zonder vader. Ze meldt zich aan en voldoet aan alle selectiecriteria.

Gediplomeerde kok in een internationaal hotel

Een jaar later behaalt Mekdelawit haar certificaat. Het South Star International Hotel zoekt een chef in de keuken. Ze nemen Mekdelawit aan voor een proefperiode van 3 maanden. Daarna krijgt ze een vast voltijdcontract. Ze heeft een baan in een van de beste hotels van Zuid-Ethiopië.

‘Alles is anders!’

‘Ik verdien genoeg om alle kosten voor mijn familie te betalen. Mijn moeder lijdt niet meer en mijn familie hoeft zich geen zorgen meer te maken over wat ze moeten eten, drinken of aantrekken. Iedereen is oké. Ik kan zelfs elke maand sparen. Mijn plan is om zo veel te sparen dat mijn moeder over een tijdje ook een eigen bedrijfje kan beginnen. Ik beschouw mezelf als het gelukkigste meisje van mijn stad. Mijn hoop had ik weggestopt, want ik dacht dat mijn familie en ik nooit uit de armoede zouden komen. Maar nu – dank God! – is alles anders.’

27 februari 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.