Een gezonder leven voor Upendo

Koken is in Nederland één van de vele dagelijkse taken. Met één draai aan de knop staat het gas of de kookplaat aan en kunnen we ons eten snel en simpel klaarmaken. Zo makkelijk werkt het helaas niet overal. Bijna de helft van de wereldbevolking kookt boven open vuur. In Tanzania kookt maar liefst 60 procent van de bevolking nog op deze manier. Koken boven open vuur is slecht voor de gezondheid, tijdrovend, gevaarlijk en schadelijk voor het milieu.

Gezondheidsproblemen

De 33-jarige Upendo uit Tanzania kookt altijd op open vuur, maar krijgt last van haar ogen en ademhalingsklachten. Het alternatief is om buiten te koken. In het regenseizoen, als buiten alles nat is, is koken onmogelijk. Bij goed weer gaat Upendo elke dag samen met haar kinderen op zoek naar brandhout. De tijd die ze hiermee kwijt is kan ze niet besteden aan haar werk als naaister. Zo verdient ze dus minder geld om voor haar gezin te zorgen.

In 2019 komt Upendo in aanraking met het project Clean Cooking van Dorcas. Ze kreeg een ‘stove’ (kooktoestel) in bruikleen om uit te proberen. Koken gaat veel makkelijker! En het is ook nog goedkoper, want ze betaalt alleen voor de brandstof, zogeheten pellets. Door deze nieuwe, schone manier van koken verandert het leven van Upendo en haar kinderen op meerdere vlakken. Ze heeft het minder benauwd, er is meer tijd beschikbaar voor werk en school én er is het hele jaar door een warme maaltijd. Upendo is enthousiast over het koken op de stove, en moedigt haar dorpsgenoten aan om ook mee te doen!

  • Betrokken raken bij projecten zoals deze? Doe een donatie!

11 februari 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.