Wie de (tweedehands) schoen past…
Hoeveel spullen heeft u al gekocht deze decembermaand? Het is lastig om niet te zwichten voor de Black Friday-deals, de Sinterklaasaanbiedingen en de lonkende reclames van kledingwinkels die je voor Kerst volledig in het nieuw willen steken.
Over die nieuwe outfit: ik wil de feestvreugde niet bederven, maar de cijfers liegen er niet om. De productie van één katoenen shirt kost al gauw 2.500 liter water. Daar kan één persoon drieënhalf jaar van drinken! Ook moet het allemaal steeds sneller en goedkoper. Alsof fast fashion nog niet genoeg is, bestaat er tegenwoordig zelfs al ultra fast fashion waarbij kleding binnen een paar dagen in de winkel hangt voor een nóg lagere prijs.
Als ik daar over nadenk, bekruipt mij maar één gevoel: een gevoel van onbehagen. Dit kan niet goed zijn voor de wereld. Dan denk ik niet alleen aan de arbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden werken om die kleding te produceren, maar ook aan de aarde. We beroven haar van haar grondstoffen en putten de aarde uit, terwijl tegelijkertijd de afvalbergen alleen maar groter worden. Met de schepping is de aarde juist aan ons toevertrouwd om goed voor te zorgen. Niet om haar te ruïneren.
Op een duurzame en rechtvaardige manier met de aarde omgaan, hoeft niet zo moeilijk te zijn. Als ik u één tip aan de hand mag doen deze decembermaand: loop die fast fashion zaak voorbij en neem eens een kijkje in een Dorcas-winkel bij u in de buurt om de magie van tweedehands te ontdekken. Overigens zit ik zelf nog midden in die ontdekkingstocht. Ik betrap mezelf er nog te vaak op dat ik mijn kleding en andere spullen nieuw koop, terwijl ik best weet dat een rondje langs tweedehands winkels veel duurzamer is én soms pareltjes oplevert. Mijn zusje geeft me daarin het goede voorbeeld, zij heeft heel bewust de keuze gemaakt om haar kleding (bijna) alleen maar tweedehands te kopen.
In gesprekken met collega’s word ik regelmatig geconfronteerd met de gevolgen van ons handelen voor de aarde. Droogte die landen als Kenia, Irak en Jemen teistert. Of juist hevige overstromingen zoals in Zuid-Soedan en Ethiopië. Met alle gevolgen van dien. Mensen slaan op de vlucht of oogsten mislukken waardoor honger op de loer ligt. Met een aankoop in een Dorcas-winkel maakt u het mogelijk dat we mensen in deze landen hulp bieden. Door noodhulp te bieden in tijden van crisis, maar ook door langetermijnprojecten waarbij we mensen leren om te gaan met deze veranderende weersomstandigheden.
Dat kan allemaal beginnen bij één bewuste aankoop in Nederland. Laten we dus samen de feestdagen een stukje duurzamer maken. Wie de (tweedehands) schoen, trui of feestjurk past, trekke hem aan – hebt u iets nieuws om mee te shinen en geeft u de aarde ook een cadeautje deze Kerst.
11 december 2024
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.