Tatiana in Moldavië: ‘Het meest waardevol is de mentale verandering die ik doormaakte’

‘Ik heb echt veel aan het project van Dorcas gehad. Door de ondernemerscursus van Dorcas kan ik nu met de handploeg groente verbouwen. Die ploeg had ik zelf nooit kunnen aanschaffen. Ik leerde hoe ik de handploeg kan inzetten, ook bijvoorbeeld door te verhuren. Dat is heel waardevol. Maar het meest waardevol is dat ik echt een mentale verandering heb doorgemaakt. En dat is ook weer te danken aan de ouderschapscursus die ik heb gevolgd.’

Aanpakken

Tatiana uit Moldavië windt er geen doekjes om. ‘Ik zorgde niet goed voor de kinderen, dat zeg ik heel eerlijk. En ik verwaarloosde het huis. Mijn man dronk, maar ik dronk ook. Nu heb ik geleerd dat het anders kan. Ik besefte ook: als ik niet voor de kinderen zorg, dan doet niemand het.

Door het project heb ik veel meer rust in mijn hoofd. Er is eten in huis. Ik ben zelfs het huis beetje bij beetje aan het opknappen. Het dak is al helemaal waterdicht. Het leven is beter geworden omdat ik geleerd heb dingen aan te pakken.’

Tatiana en haar dochter op de veranda

Alleenstaande moeder

Tatiana staat er sinds haar scheiding alleen voor met haar vier kinderen; drie jongens en een meisje in de leeftijd van vijf tot zeventien jaar. De ouderschapscursus van het project heeft haar geholpen het gezinsleven op de rit te krijgen, en rustiger met de kinderen om te gaan. Ook in de zorg voor Alex is meegedacht. Alex van tien jaar heeft bijzondere zorg nodig en kan niet in het gewone schoolsysteem meedraaien. Hij gaat wel drie dagen in de week naar school, dan zit hij achterin de klas en volgt zijn eigen programma.

Kerkdienst

Tatiana hoort voor het eerst over het project van kinderen in het dorp. Op zondag gaan de kinderen naar de kerk, waar ze dingen leren en ook lekker kunnen spelen, en er is een kerkdienst. Tatiana vind haar kinderen eigenlijk nog te jong om daar zonder haar naar toe te gaan. Ze besluit eerst zelf een kijkje te nemen. ‘Dat heeft mij overtuigd. Ik werd rustig in de kerkdienst. Het is voor de kinderen, maar ook nu ga ik er nog wel eens heen, het geeft me een heldere kijk op dingen. Mensen vragen vaak waarom ik naar de kerk ga. Dan zeg ik: het geeft me kracht. Gewoon door daar te zijn, door te luisteren en onder de mensen te zijn. Het geeft me moed.’

Varkens en kippen

Om het gezin te ondersteunen met voedsel krijgen ze elke maand een voedselpakket. Tatiana heeft geen vast werk. Mede dankzij die voedselpakketten kan ze sparen voor een schuur waar ze nu varkens en kippen in houdt. Door op tijd groente in te maken zorgt ze dat er ook in de winter genoeg is.

Tatiana en haar zoon bij de schuur

Grote verandering

De mini tractor die ze van het project heeft gekregen is een aanwinst, zegt Tatiana. ‘Het zorgt voor een grote verandering. We verbouwen nu uien, aardappels en knoflook.’ Een mini tractor is een kleine, gemotoriseerde ploeg die wel vaker te zien is op het platteland in Moldavië. De ploeg kan door één persoon met de hand gebruikt worden om een stuk land klaar te maken voor het verbouwen van groente. De tractor wordt ook gebruikt om een kar te trekken en bijvoorbeeld hout te halen.

Omgaan met geld

Een belangrijk onderdeel van het project was de training die ze kreeg over het starten van een kleine onderneming. Ze schreef een bedrijfsplan voordat ze de mini tractor kreeg, en ze leerde hoe ze de tractor ook kan verhuren om inkomen van te verwerven.

En er kwam meer bij kijken. Ze heeft ook geleerd om te gaan met geld: budgetteren, geld opzij zetten, plannen waar je het voor gaat gebruiken. ‘Op deze manier heb ik het geld voor de ruiten in de raamkozijnen gespaard. Nu blijft het in de winter warm binnen.’

Stap voor stap

‘De kinderen zijn gezonder omdat ze beter eten, ze zijn beter verzorgd en ze hebben genoeg kleren, ook in de winter. Het huis is nog niet klaar, maar het is al zoveel beter dan voorheen. Stap voor stap breng ik verbeteringen aan. Zonder het project was dit niet gelukt.’

02 februari 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.