Een jaar na de aardbeving in Syrië: Raham slaapt nog steeds op de grond

De twaalfjarige Raham in Syrië slaapt elke nacht op grond. Dat vindt ze niet fijn. Maar ze is blij dat zij en haar familie onderdak hebben gevonden na de zware aardbeving van vorig jaar. Het huis van Raham raakte zwaar beschadigd, ze kunnen er niet meer naar terug. De vader van Raham werkt hard om voor zijn gezin te zorgen, maar desondanks is er niet elke dag genoeg eten. Het voedsel dat ze van Dorcas krijgen is een broodnodige aanvulling.

Huis zonder verwarming

Raham en haar familie verbleven direct na de aardbeving in een gezamenlijke opvang,  waar Dorcas zorgde voor voedsel. Na een maand verhuisde  het gezin naar hun huidige woning. Het is een bescheiden verblijf, zonder verwarming of verlichting. Dankzij de  vriendelijke huiseigenaar hoeven ze gelukkig geen huur te betalen.

Eén maaltijd per dag

Het is voor het gezin – een jaar na de aardbeving – nog steeds een uitdaging om rond te komen. Raham is verlamd aan haar benen en zit in een rolstoel. Ze heeft fysiotherapie nodig om ervoor te zorgen dat ze lichamelijk niet verder achteruitgaat. Door de kosten voor de fysiotherapie en de gestegen prijzen van voedsel kon het gezin zich vaak maar één maaltijd per dag veroorloven.

Voedsel en hoop

De vader van Raham vertelde een projectmedewerker over de situatie van zijn gezin, en sindsdien krijgen zij voedsel. Dorcas brengt met de voedselpakketten niet alleen eten, maar ook hoop. ‘Vandaag eten we onze buik vol’, roept Raham blij als er weer een voedselpakket arriveert.

In februari 2023 schokten twee zware aardbevingen in Syrië en buurland Turkije de wereld. Meer dan vijftigduizend mensen kwamen om het leven. Velen raakten hun huis kwijt. De stad Aleppo, waar een groot deel van ons werk in Syrië plaatsvindt, werd hard geraakt. Ons kantoor is zwaar beschadigd en een groot aantal huizen is  ingestort of onbewoonbaar. Veel Syriërs stonden van het ene op het andere moment letterlijk in de bittere kou. Ons lokale team in Syrië is direct in actie gekomen, met het uitdelen van maaltijden, dekens en warme kleding, evenals met medische en psychosociale hulp.

30 januari 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.