Syrische Dorcas-vrijwilliger in VN-tentoonstelling

‘Financieel kan ik niets bijdragen, maar dit weerhoudt me er niet van om op een andere manier iets te doen.’

Op World Humanitarian Day worden wereldwijd hulpverleners in het zonnetje gezet. In Beirut houdt de VN-organisatie OCHA een fototentoonstelling van 19 tot 22 augustus 2019. Een foto over het werk van Dorcas is geselecteerd. Hierop is Noor (36) te zien, die als vrijwilliger betrokken is bij een Dorcas-project in Libanon.

Fototentoonstelling
‘Tijdens de fototentoonstelling staan vrouwelijke humanitaire medewerkers centraal’, vertelt Vanessa Sarkis, communicatiemedewerker van Dorcas in Libanon. ‘De tentoonstelling is een goede manier om de passie, gedrevenheid en dynamiek van vrouwelijke medewerkers in Libanon onder de aandacht te brengen. Alle vrouwen die op de foto’s staan, zijn ook uitgenodigd bij de opening van de tentoonstelling. Zo kunnen mensen hen ontmoeten en meer te weten komen over de uitdagingen waar zij voor staan. De tentoonstelling is een goede manier om zowel het werk van deze vrouwen als dat van Dorcas zichtbaar te maken’, zegt Sarkis.

Vrijwilliger Noor
Noor, afgebeeld op de betreffende foto, is een van de Syriërs die naar Libanon vluchtte toen de oorlog begon. Ze volgde sessies in het gemeenschapscentrum van Dorcas in Aley, 20 kilometer bij Beirut vandaan. ‘Ik was punctueel en miste geen enkele sessie. Medewerkers vroegen of ik vrijwilliger wilde worden.’ Noor twijfelde, ze kende niemand en de gezondheidssituatie van haarzelf en haar gezinsleden is zorgelijk. Haar man, die bij aankomst in Libanon een baan vond als timmerman, is nu werkloos. Zijn nier werkte niet meer en hij had een transplantatie nodig. Ook onderging hij recent een hartoperatie. Noor zelf heeft borstkanker.

Steentje bijdragen
Toch nam ze het aanbod aan. Ze is blij dat ze die keuze gemaakt heeft. ‘Het werk troost me. Ik vind afleiding en kan mijn gedachten verzetten. Na een dag werken zit ik vol energie.’ Vrijwilligerswerk heeft ook zware kanten, weet Noor. ‘Het is moeilijk om een hongerig kind te zien. Ik probeer me dan te richten op het positieve, dat deze kinderen niet langer honger hebben en niet op straat hoeven te bedelen voor eten.’ Zo draagt Noor een steentje bij aan het verbeteren van de situatie voor Syriërs in het land. ‘Financieel kan ik niets bijdragen, maar dit weerhoudt me er niet van om op een andere manier iets te doen.’

Syrische vluchtelingen
In Beirut is de tentoonstelling te zien bij Antwork, een co-workingplek. Bij de tentoonstelling zijn organisaties als de VN, het Rode Kruis en diverse andere internationale en nationale non-profitorganisaties betrokken. Op World Humanitarian Day staan organisaties stil bij humanitair personeel, en mensen die hun leven bij dit werk hebben verloren. Door de stroom Syrische vluchtelingen is het bevolkingsaantal van Libanon sinds de oorlog met maar liefst 50 procent gestegen. Dorcas heeft verschillende projecten in Libanon voor Syrische vluchtelingen. Onze projecten zijn gericht op voedselzekerheid, ondernemerschap en therapie. Ook is er ruimte voor vredesopbouw, waarbij de band tussen Libanezen en Syriërs versterkt wordt.

19 augustus 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.