Stripkenner Florian voelt zich thuis bij Dorcas

Stagiairs vinden we regelmatig in Dorcas-winkels, maar meestal vertrekken ze weer na gedane arbeid. Florian Willemssen bleek een blijvertje te zijn. Hij werkt al twaalf jaar in Dorcas Winkel Heiloo. Collega-vrijwilliger Berend Izaks interviewde hem.

‘Mijn favoriete strip? Donald Duck natuurlijk,’ zegt Florian Willemssen, alsof het een domme vraag is. En dat is het eigenlijk ook wel aan deze expert in stripboeken. ‘Ik heb er een mooie verzameling van. Het is al wel een tijdje geleden dat ik er een gelezen heb. Helaas.’

Florian, vrijwilliger bij Dorcas Winkel Heiloo, is met z’n 26 jaar misschien wel de jongste onder de circa drieduizend vrijwilligers bij de winkels van Dorcas in Nederland, en heeft al een lange staat van dienst. Hij kwam er toen hij veertien was. ‘Ik liep regelmatig bij kringloopwinkels binnen op zoek naar stripboeken. In mijn middelbareschooltijd moest je een maatschappelijke stage doen. Die heb ik bij Dorcas gedaan en dat vond ik zo leuk en gezellig dat ik er ben blijven hangen.’

Stripkenner

‘Ik heb eerst bij de inbreng van spullen geholpen en daarna bij de boeken en dan vooral strips. Die kregen wat minder aandacht, dus het kwam goed uit dat ik er juist wel in thuis was en er interesse voor had. Wat voor de dames van de boeken natuurlijk ook wel handig was en is, is dat ik makkelijk overweg kan met internet, bijvoorbeeld om in te schatten wat een strip of een boek of een ander item zou kunnen opbrengen. Dat helpt bij het prijzen voor de verkoop in de winkel. Toen ik nog in de buurt woonde, kwam ik elke week in de winkel. Nu woon ik verder weg en kom ik eens in de twee, drie weken. De dames zetten de dingen die misschien van meer dan de gebruikelijke waarde zijn voor mij apart om dan te beoordelen.’

Florian vertelt dat zijn verzamelhobby en het werken bij de winkel strikt gescheiden zijn. Als hij al eens interesse heeft in bijvoorbeeld een Donald Duck, dan gebeurt dat in alle openheid en tegen gangbare prijzen. Soms wordt een boek geruild met een uit zijn privécollectie.

Enthousiasme slaat over

Florian studeerde al op z’n 22e af als jurist en werkt nu bij de gemeente Amsterdam. Zijn enthousiasme voor het werken bij Dorcas is overgeslagen op z’n vader Theo. Florian: ‘Met grammofoonplaten werd in mijn ogen – laat ik het zo zeggen – niet optimaal omgegaan. Soms werden platen die heus nog wel wat waard waren, weggegooid. Dat ging mijn vader aan het hart en hij heeft de zorg voor de platen, cd’s en dvd’s op zich genomen. Hij is ook jarenlang bestuurslid geweest en nog actief.’ Manouk – de vriendin van Florian – zit inmiddels ook in ‘de zaak’.

Vader Theo heeft de zorg voor de platen, cd’s en dvd’s op zich genomen.

Ook bij Dorcas Heiloo – met ongeveer 1.500 m2 een van de grotere winkels – is het merendeel van de ruim zeventig vrijwilligers zestig plus. Toch voelt de jonge Florian zich er thuis. ‘Toen ik kwam, ben ik prima opgevangen en begeleid en nu is het heel gezellig met elkaar. Het is logisch dat er weinig jongeren bij vrijwilligersorganisaties en dus ook Dorcas zijn. Jongeren zijn meestal druk met hun werk, met hun gezinnen en hebben allerlei andere bezigheden en verplichtingen en dat is met vrijwilligerswerk lastig te combineren. Senioren hebben er de tijd voor. Ach, de jongeren worden vanzelf senioren.’

Zoeken naar schatten

Florian vindt voldoening in het feit dat hij spullen een tweede leven kan geven, zich kan inzetten voor het goede doel, voor mensen die hulp hard nodig hebben. En in het zoeken naar ‘schatten’ onder de ingebrachte spullen en deze dan te verkopen, soms ook online. ‘Het is weinig zinvol om iets wat relatief veel geld zou kunnen opleveren en waarvoor maar een beperkt aantal mensen belangstelling heeft, alleen in de winkel proberen te verkopen. Dat is niet effectief. Internet bereikt een veel groter publiek. Plus dat je diefstal in de winkel voorkomt. Helaas komt dat nog wel eens voor bij duurdere items. Het geeft een kick als je een gevonden schat verkoopt tegen een mooie prijs.’ 

De identiteit van Dorcas is gebaseerd op ’het geloof in God, in het potentieel dat ieder mens van God heeft gekregen. Wij zijn geroepen om te zien naar mensen in nood. Zo volgen wij Jezus Christus’. ‘Het christelijke aspect is voor mij niet de reden dat ik naar Dorcas ben getrokken. Wel dat ik me voor goede doelen kan inzetten op een terrein dat ik leuk vind, bij een organisatie die het allemaal goed geregeld heeft. Dat geeft me veel voldoening,’ aldus Florian.

Wil je ook betrokken zijn als vrijwilliger bij één van onze winkels? Kijk dan op vrijwilligvoordorcas.nl welke leuke vacatures we voor je hebben.

06 oktober 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.