Grote behoefte aan voedsel en hygiënepakketten in Beiroet door stijgende prijzen en toename coronabesmettingen

Voedseltekort is een groot opkomend probleem in Libanon. Het afgelopen jaar zijn de prijzen voor eten door de slechte economische situatie flink gestegen. Na de explosie in augustus verloren bovendien veel mensen hun bron van inkomsten. Voedseldistributie is dan ook een belangrijk punt van aandacht van de Joint Response.  

5 dagen per week maken de medewerkers van Dorcas’ lokale partner MSD zo’n 200 kant-en-klare warme maaltijden. De verse maaltijden worden goed ontvangen, volgens Rony, medewerker van MSD. Daarnaast verspreidt Dorcas voedselpakketten. Hier is door de financiële malaise in Libanon grote behoefte aan. Veel inwoners hebben nauwelijks voldoende geld om de gewone basisbehoeften, zoals voedsel en hygiëneproducten, aan te schaffen.

Cruciale maaltijden
Michel is een van de mensen die dagelijks een maaltijdpakket afhalen voor zijn vader, zijn moeder en een broer die lichamelijk beperkt is. Michel woont zelf een stukje verderop, met zijn vrouw en 2 kinderen. Zijn familie woont in een kleine flat, op 4 hoog. ‘Gelukkig was ik hier tijdens de explosie’, reageert Michel. ‘Ik dacht dat het gebouw ging instorten. Ik ben naar buiten gerend met m’n moeder in mijn armen.’ Het huis raakte licht beschadigd.

Voor Michels familie zijn de dagelijkse maaltijden cruciaal. ‘Ik ben erg dankbaar voor de warme maaltijden. Het is een kleine ondersteuning die veel voor ons betekent. Alles is de afgelopen maanden veel duurder geworden’, zegt Michel. Zijn ouders en broer krijgen geen medische hulp. Ze hebben ook geen verzekering. Hij maakt zich zorgen om zijn ouders. ‘Het eerste wat ik ‘s ochtends doe en het laatste voordat ik ga slapen, is mijn ouders bellen.’

Persoonlijke hygiëne
Niet alleen maaltijden zijn nodig in Beiroet. World Vision zet zich in dit project in voor de distributie van hygiënepakketten, desinfectiemiddelen en wateropslagtanks. Lorice en haar vader kregen zowel voedselpakketten als hygiënekits. Ze waren allebei thuis toen de explosie gebeurde. De ramen waren gebroken, de deur raakte beschadigd. Maar de grootste impact van de explosie is mentaal, zegt Lorice. Het gaat naar omstandigheden goed met haar, maar ze is wel een beetje depressief. De sfeer in huis is veranderd. ‘Normaal gesproken communiceren we met elkaar op een kalme toon. Nu is iedereen gestrest. Er is veel woede en angst. Als er een deur dicht valt, zijn we meteen paniekerig.’

Ze is blij met de aanwezigheid van de hulporganisaties in Beiroet. ‘Ze zijn tegemoetgekomen aan alle behoeftes die we als familie hadden na de explosie.’ De ramen zijn inmiddels gerepareerd. Gelukkig maar, zegt Lorice, want ze hadden zelf geen geld om de reparaties te betalen. Ze is ook blij met het hygiënepakket dat ze recent ontving. Er zat zeep in, schoonmaakmiddelen, wasmiddel, shampoo en – zeer belangrijk, gezien de stijging van het aantal coronabesmettingen – ontsmettingsmiddel.

Verspreiding voorkomen
Een grote belemmering bij het werk van de Joint Response is het coronavirus. Soms gaan wijken in lockdown en ligt het werk noodgedwongen stil. Na de explosie nam het aantal besmettingen in Beiroet behoorlijk toe. Intensivecare-afdelingen in de stad zijn vol. Alle organisaties zijn dan ook gericht op het voorkómen van meer verspreidingen door het werk dat uitgevoerd wordt. Voorlichting is daar een belangrijk onderdeel van. Gemeenschappen worden hierdoor bewustgemaakt van het belang van fysieke afstand en persoonlijke beschermingsmaatregelen, zoals handen wassen en mondkapjes dragen.

Kwetsbare kinderen
Kinderen zijn een speciale doelgroep. Niet alleen zijn ze getraumatiseerd, zegt Safa van DAA, de lokale partner van World Vision; ze moeten ook omgaan met de veranderingen door corona. Zo sloten de scholen tijdens de lockdown in Libanon. Naast het uitdelen van voedsel- en hygiënepakketten zorgt World Vision er ook voor dat kwetsbare kinderen vanuit huis lessen kunnen volgen, dat er schoolmaterialen aanwezig zijn en dat er een laptop beschikbaar is.

Daarnaast volgen in totaal 300 kinderen en 180 moeders bijeenkomsten in het activiteitencentrum van DAA. De activiteiten zijn zowel gericht op water en hygiëne als op psychologische eerste hulp voor kinderen en gezinnen die door de explosie zijn getroffen. Als DAA merkt dat kinderen extra (psychologische) hulp nodig hebben, verwijzen ze door naar World Vision of naar andere hulpverleningsorganisaties.

Dit artikel is onderdeel van een drieluik over het Joint Respons-project in Beiroet. In dit artikel staan Dorcas en World Vision, met hun partners MSD en DAA, centraal en wordt een onderdeel van hun werk belicht. In het volgende artikel wordt aandacht besteed aan bescherming en CASH-support.   

Er zijn in totaal 6 Nederlandse organisaties betrokken bij Joint Response in Beiroet. Dit zijn CARE, Cordaid, Dorcas, Save the Children, Stichting Vluchteling en World Vision. Deze organisaties houden zich bezig met de volgende thema’s in Libanon:

  • CASH-support: Cordaid, Stichting Vluchteling
  • Levensonderhoud: Stichting Vluchteling
  • Onderdak: Cordaid, Save the Children
  • Bescherming: CARE, Dorcas, World Vision
  • Voedselzekerheid: Dorcas, World Vision
  • Water en hygiëne: World Vision

25 november 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.