Project uitgelicht: schoon water in Kenia

Vervuild water drinken. Uitbraken van cholera en andere ziektes. Dat is nog steeds aan de orde van de dag voor veel mensen in Kenia. Daarom investeren we in toegang tot schoon drinkwater. Dankzij jouw betrokkenheid zijn er inmiddels al veel minder ziektes, én hebben gezinnen een hoger inkomen! In dit artikel vertellen we er alles over.

Water uit de rivier

Op het filmpje hierboven zie je Leah uit Kenia. Zij vertelt hoe het water dat zij en haar stamgenoten dronken rechtstreeks uit de rivier kwam. Het water was vies en vervuild. Hierdoor werden veel mensen ziek, er brak zelfs een choleraramp uit. Voor Dorcas was deze ramp de aanleiding om een project voor schoon water te starten.

Het doel van het project was toegang tot schoon drinkwater en goede toiletten voor de hele gemeenschap. In totaal zijn er 11 waterpunten gebouwd. Hierdoor worden 7 dorpen, waaronder het dorp van Leah, voorzien van schoon drinkwater. De inwoners betalen een klein bedrag voor het water. Met de opbrengst worden de waterpunten onderhouden en het salaris van de kioskmedewerkers betaald.

Ondernemerschap

Ook worden mensen zoals Leah opgeleid om een waterkiosk te starten en te runnen. Door het schone drinkwater en haar nieuwe baan is haar leven behoorlijk veranderd. Leah: ‘Vroeger had ik vee, zwierf ik rond en was ik afhankelijk van rivierwater. Nu heb ik een eigen bedrijfje, de waterkiosk. Ik verdien hier genoeg geld om van te leven en kan eten kopen voor mijn familie.’ Door haar vaste inkomen kan Leah ook de schoolkosten voor haar kinderen betalen. Zij zijn de eerste generatie van haar stam die naar school gaan. ‘Ik heb weer vertrouwen in de toekomst en ben God erg dankbaar dat Hij via Dorcas voor schoon water heeft gezorgd.’

Klimaatverandering

Veel Kenianen zijn altijd afhankelijk geweest van regenwater. Door de regen ontstonden er kleine meertjes, waar ze met een jerrycan terechtkonden. Tegenwoordig wisselen (door klimaatverandering) lange periodes van droogte zich af met periodes van wateroverlast. Beide zijn levensbedreigend. Te veel water veroorzaakt erosie en modderstromen, die de landbouwgrond beschadigen. Te weinig water zorgt voor mislukte oogsten, stervend vee, en in het ergste geval zelfs stervende mensen. Voldoende water is dus van levensbelang. Bekijk in het filmpje over onze innovatieve watertanks werken, waar 200 gezinnen per locatie gebruik van kunnen maken:

Water doet leven!

Zoals je ziet zijn de levens van Leah en vele anderen structureel verbeterd dankzij de toegang tot schoon drinkwater. Ook op basisscholen zorgen we voor waterpunten, zoals je ten slotte ziet op het filmpje hieronder. Vind jij ook dat ieder mens recht heeft op schoon drinkwater? Steun ons werk dan met een financiële bijdrage!

04 augustus 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.