Q&A Albanië

Wat is er gebeurd in Albanië?
In de nacht van maandag 25 november op dinsdag 26 november was er iets voor 4.00 uur een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. De aardbeving werd ook gevoeld in Italië en in andere omliggende landen. Na de aardbeving volgden er nog zo’n 250 naschokken.

Hoeveel impact heeft dit op het land?
De aardbeving is de zwaarste aardbeving sinds honderd jaar. De zwaarst getroffen plaats is Thumanië. Volgens de laatst bekende cijfers zijn er in totaal enkele tientallen doden en meer dan 600 gewonden, waarvan enkele tientallen levend onder het puin zijn gehaald door reddingswerkers.

Het land is geschrokken van de aardbeving en de gevolgen ervan. De premier van Albanië, Edi Rama, heeft dinsdag 27 november een dag van nationale rouw afgekondigd.

Het was niet de eerste aardbeving van de afgelopen tijd. In september raakten ook al meer dan honderd mensen gewond en werden vele gebouwen beschadigd.

Welke hulp krijgt het land nu?
Vanuit verschillende Europese landen is hulp gekomen om zo snel mogelijk te zoeken naar overlevenden onder het puin. Onder andere Italië en Frankrijk stuurden gespecialiseerde soldaten, gereedschap en speurhonden naar Albanië.

Het speurwerk naar overlevenden loopt al snel ten einde, maar dat wil niet zeggen dat de behoefte aan noodhulp voorbij is. Honderden mensen zijn namelijk dakloos geworden doordat hun huis is ingestort. Zij hebben voedsel en onderdak nodig. Dit is waar wij om de hoek komen kijken.

Welke hulp biedt Dorcas?
We zijn snel in actie gekomen in samenwerking met Kom over en help, de GZB en onze lokale partnerorganisaties in Albanië. Onze eerste focus ligt op het bieden van onderdak en voedsel, maar we zullen ook betrokken blijven bij het land als de periode van wederopbouw aanbreekt. Hierbij staat het herbouwen en herstellen van woningen centraal. Uiteraard waken we ook voor de voortgang van onze lopende ontwikkelingsprojecten en sponsorprogramma’s.

Hoe kan ik betrokken raken?
Je kunt doneren voor noodhulp in Albanië. Ook kun je bidden voor de nabestaanden en de mensen die hun huis zijn verloren. Sponsor je een granny of kind? Dan zullen zij het zeker waarderen als je een brief of kaart stuurt, waarin je laat weten dat je aan hen denkt. Laten we onze handen samen ineen slaan voor de mensen in Albanië!

28 november 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.