Over onze strategische koers in 2022-2025

‘Gemeenschappen zorgen voor impact’

Een mosterdzaadje is erg klein, maar een volgroeide mosterdboom (Salvadora persica) kan wel 6 meter hoog worden. Deze boom kan groeien onder moeilijke omstandigheden, heeft meerdere gebruiksmogelijkheden en beïnvloedt zijn omgeving. Een mosterdboom brengt verandering en is in staat zich aan veranderingen aan te passen.

Door: Nico Smith, Thematisch Expert Social & Economic Inclusion

Dorcas is 40 jaar geleden begonnen als een klein zaadje en is sindsdien behoorlijk gegroeid. In al die jaren is de organisatie steeds trouw gebleven aan het christelijke fundament, aan de op gemeenschappen gebaseerde benadering en aan de focus op mensen die gemarginaliseerd zijn door armoede, uitsluiting of crisis. Vanuit deze basis is het Strategisch Plan 2022-2025 voortgekomen. Het strategisch plan is geschreven in een bijzondere tijd, midden in de coronapandemie. Centraal in het plan staat wat Dorcas drijft in het vervullen van haar unieke rol als katalysator en ConnActor, waarbij ConnActor een combinatie is van Connector (verbinder) en Actor (actoren). Dorcas verbindt actoren uit de publieke sector, de private sector en de gemeenschap.

Drijfveer van Dorcas

Wat wij geloven en wat wij zien – onze identiteit – is wat ons drijft en ons op de been houdt om er te zijn voor mensen in nood die onze steun hard nodig hebben. Waar en wanneer dat ook maar nodig is. Wij bestrijden armoede, uitsluiting en crisis. Wij stellen gemarginaliseerde mensen en gemeenschappen in staat zich te ontplooien. Dit is hoe wij Jezus Christus volgen. In de komende strategische periode (2022-2025) willen wij:

  • Ons richten op mensen die gemarginaliseerd zijn
  • Samenhangende en op de gemeenschap gebaseerde programma’s ontwikkelen
  • Onze lobby- en belangenbehartigings-inspanningen opvoeren
  • De schaal en effectiviteit van ons werk vergroten
  • Middelen mobiliseren en gemeenschappen bij elkaar en bij ons werk betrekken
  • Een behendige katalysator voor verandering worden

Programmaconcepten

Wij richten ons op de context. Vanuit de context zijn we gefocust. Wij analyseren en begrijpen de context waarin wij werken. Samen met andere betrokkenen ontwikkelen wij een veranderingstheorie en gebruiken we toonaangevende programmaconcepten om verandering te bewerkstelligen. Deze zijn:

  • Humanitaire hulp en herstel
  • Sociale veerkracht en ondersteuning
  • Inclusief ondernemerschap

Samen aanwezig zijn

Wij werken en blijven lokaal aanwezig in Oost-Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten. Wij werken samen met de mensen en gemeenschappen waar we ons op richten. Wij werken daarnaast ook samen met nationaal en lokaal aanwezige partners uit de gemeenschap en de publieke en private sector.

Nederland

Winkels en vrijwilligers van Dorcas spelen in Nederland een belangrijke rol in het promoten en ondersteunen van ons internationale werk. Deze Dorcas-gemeenschappen hebben een belangrijke sociale functie in de plaatsen waar ze actief zijn.

Wij blijven innoveren, leren én zoeken naar de beste manieren om er te zijn voor mensen in nood. Wij zijn ervan overtuigd dat we samen meer kunnen bereiken. Daarom streven wij altijd naar samenwerkingen, in welke vorm dan ook. Werk samen met ons aan inclusieve verandering!

16 juli 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.