Op bezoek bij de Maasai
In het zuiden van Kenia leven de Maasai, een nomadisch volk dat leeft van het hoeden van vee en vasthoudt aan eeuwenoude tradities. De gewoontes die voor meisjes en vrouwen belemmerend werken vormen een onderdeel van het werk van Dorcas. Meisjes worden vaak besneden, soms op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en gaan dan niet naar school. In deze traditionele setting loopt een Dorcas kind-sponsorproject.
Tweehonderd kinderen krijgen voedsel, kleding en schoolgeld, maar ook trainingen in kinder- en mensenrechten, levensvaardigheden en omgaan met geld. ‘En het mooie is dat niet alleen die tweehonderd gesponsorde kinderen profiteren, maar ook de hele gemeenschap eromheen, vertelt Marijke Nentjes, medewerker Sponsoring. Door de sponsoring krijgt de school in de gemeenschap geld voor bepaalde lessen waar álle leerlingen naar toe kunnen gaan. ‘In die lessen leren ze bijvoorbeeld hoe ze grond moeten verbouwen, maar ook dat menstruatie heel normaal is.’
Naast trainingen voor de kinderen, verzorgt Dorcas ook opvoedingscursussen en trainingen over het genereren van inkomsten voor ouders. ‘Onze lokale werknemers leren de families wat de gevolgen zijn van meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen. Deze werknemers kennen de lokale context en kunnen zo op een passende manier uitleg geven. In zelfhulpgroepen leren de ouders hoe ze hoe ze kunnen sparen, worden mogelijkheden voor een lening besproken en ontdekken ze hoe ze handel het beste aan kunnen pakken; Door de droogte van de afgelopen jaren is het hoeden van dieren erg moeilijk geworden en dus verkopen de Maasai nu ook kralen en sieraden aan toeristen.
In de zomer ging Marijke langs bij het project om de voortgang te bespreken en om trainingen te geven aan Dorcas-medewerkers. ‘Ik werd met veel gezang en gedans ontvangen door de Maasai.’ De ouders van de kinderen waren super trots en wilden allemaal vertellen hoe succesvol het project was en wat ze hadden geleerd. ‘De een vertelde hoe ze haar dochters niet meer liet besnijden, een ander vertelde dat haar dochters nu naar school gaan en ze niet meer worden uitgehuwelijkt. Weer een ander vertelde hoe ze in een opvoedingscursus heeft geleerd dat het goed is als de kinderen buiten spelen en het niet goed is om ze te slaan’, vertelt Marijke. ’Het was heel inspirerend om deze mensen zo enthousiast te zien.
Er vindt dus een omslag plaats in het denken en doen van de ooit zo traditionele Maasai. Wat als meisjes wel naar school gaan en daar waardevolle dingen leren? En wat als ze naast het hoeden ook een andere bron van inkomsten hebben? Dorcas wil samen met deze mensen meedenken over hoe ze een duurzame toekomst tegemoet gaan. Daarvoor hebben we deskundige lokale collega’s die waarborgen dat veranderingen passend zijn in de lokale omgeving en manier van doen.
Wil je bijdragen aan een betere toekomst voor kinderen in Kenia of een ander land? Sponsor dan via Dorcas een kind en geef hem of haar én de familie en gemeenschap een betere toekomst.
02 augustus 2023
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het Dorcas Magazine.