Nieuwe golf van dodelijk geweld treft bevolking Irak
Duizenden Irakezen zijn in Bagdad de straten op gegaan om te protesteren tegen corruptie in het land, werkloosheid en hoge prijzen. De protesten worden met geweld neergeslagen door de overheid: in de afgelopen dagen vielen meer dan 100 doden en duizenden gewonden.
De protesten begonnen vorige week. Vooral jongeren gaan de straat op. In Irak is het moeilijk om een baan te vinden, en er is een gebrek aan basisvoorzieningen als elektriciteit en drinkwater. Betogers roepen de regeringsleiders dan ook op om de situatie te verbeteren. De overheid zet ordetroepen in om de protesten te stoppen. De ordetroepen zetten traangas in en schieten op de demonstranten. Ook zijn er verschillende milities actief die jagen op mensen die de straat op gaan.
Onrust in Irak
De Iraakse regering belooft nu verbetering, maar de betogers zijn sceptisch: ze vragen de overheid om op te stappen en eisen nieuwe verkiezingen. Naar verwachting blijft het geweld voortduren totdat de demonstranten hun protest staken. Het is een nieuwe bloederige pagina in de geschiedenis van Irak. De komst van IS naar Irak zit nog vers in het geheugen van de bevolking. IS werd in 2017 verslagen, maar vrede is er nog lang niet. De demonstraties zijn ook een erfenis van de oorlogen in Irak. De verdeeldheid tussen religieuze groepen in Irak is groot.
Medewerkers Dorcas in veiligheid
Dorcas is actief in Irak. Onze lokale collega’s zitten op afstand van de protesten. ‘We merken er nauwelijks iets van. Alleen is soms het internet afgesloten om te voorkomen dat protesten gedeeld worden via social media. Dit merken we op ons veldkantoor in Sinjar’, zegt Cor Verduijn, landendirecteur. Het hoofdkantoor van Dorcas Irak staat in Dudok, in Iraaks-Koerdistan.
In Irak werken we aan voedselzekerheid, herstel van de watervoorzieningen en bieden we juridische bijstand. In Sinjar, op zo’n 500 kilometer van Bagdad, helpen we de jezidi’s om hun leven op te bouwen, na de massamoorden op de gemeenschap door de Islamitische Staat in 2014. We werken ook in 2 vluchtelingenkampen in Iraaks-Koerdistan.
Gebed voor Irak
Volgens Cor Verduijn is de situatie in Irak complex: ‘Door al het geweld is er veel angst en wraakzucht onder de verschillende bevolkingsgroepen. Menselijk gezien zijn er geen eenvoudige oplossingen, maar God kan mensen sturen het goede te doen.’ Ons team in Irak vraagt gebed voor rust in het land, zodat mensen in vrede kunnen leven en vluchtelingen kunnen terugkeren naar de plek waar ze vandaan komen. We zijn dankbaar voor het mooie werk dat onze collega’s en partners in Irak kunnen doen.
08 oktober 2019
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het Dorcas Magazine.