Hoe te herstellen als alles is verwoest?

Je kunt bijna niet overdrijven wanneer je vertelt hoe zwaar de bevolking van Irak het afgelopen decennium heeft geleden. Duizenden mensen zijn vermoord, gevlucht of verkocht als seksslavin. Miljoenen families zijn uit elkaar gerukt. Hoewel Islamitische Staat (IS) officieel is verslagen in Irak, zorgt zij nog steeds voor veel ellende. Regelmatig zijn er aanslagen of overvallen. Intussen proberen de Irakezen hun leven weer op te bouwen. Meer dan een miljoen mensen leven nog zonder eigen huis en ruim vier miljoen mensen hebben hulp nodig om te kunnen overleven, zoals voedsel, water, rechtsbescherming en huisvesting. Help je de Iraakse bevolking mee om weer op te staan uit deze crisis?

Populatie

In Irak wonen 45,5 miljoen mensen.

Armoede

Ongeveer 7 miljoen mensen leven onder de armoedegrens.

Ons bereik

In 2022 hadden we 23.675 projectdeelnemers in Irak.

Project uitgelicht

Water

We herstellen waterleidingen, waterputten en watertorens in Sinjar, waarmee we het voor vluchtelingen mogelijk maken om de kampen te verlaten en terug te keren naar hun dorpen.

Voedselzekerheid

We geven trainingen en delen zaden, kunstmest, gereedschappen, plastic kassen en kippen uit om mensen te helpen aan voedsel en om een inkomen te verwerven.

Herstel gemeenschap

We organiseren gesprekken en trainingen, zodat families, buren en gemeenschappen elkaar weer leren kennen en vertrouwen na alles wat ze samen hebben meegemaakt.

Juridische hulp

We geven juridische ondersteuning aan mensen die hun identiteit niet kunnen aantonen. Bijvoorbeeld aan kinderen die geen geboortecertificaat hebben omdat zij tijdens het conflict geboren zijn. Zonder geboortecertificaat kunnen zij niet naar school en zijn zij rechteloos. Daarnaast helpen wij jezidi-families met het verkrijgen van eigendomsbewijzen van hun huis in Sinjar, en bieden we juridische hulp voor vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Ontmoet onze landendirecteur

Wisam Obayes is onze landendirecteur in Irak.

Locaties en team

Dorcas is actief in het noorden van Irak. Hier hebben we bijna 50 medewerkers en rond de 40 vrijwilligers. Daarnaast werken we samen met partnerorganisaties, waaronder Nadia's Initiative en World Vision.

2022_NL_Irak
video afspelen

Verhalen

A Long Road Ahead

A Long Road Ahead vertelt het verhaal van 4 IS-slachtoffers van verschillende leeftijden en religies. De documentaire laat zien hoe hun leven is veranderd door de komst van IS.

Raak betrokken!

Jouw bijdrage voor Irak is belangrijk.