Niesje zette zich in 2011 op een bijzondere manier in voor Dorcas

De week voor kerst gaan verschillende radio dj’s ‘in lockdown’ voor het goede doel, op Vliegveld Twente. Een bekende manier van geld inzamelen. Wij deden in 2011 iets vergelijkbaars, maar dan in een ‘Oekraïnehuis’. Niesje Kuit (39) deed hieraan mee. Om zo veel mogelijk geld op te halen voor de Dorcas Voedselactie dat jaar, leefde zij 5 dagen in dezelfde armoede waar veel mensen in Oost-Europa in leven.

Niesje woont in Amersfoort en houdt van reizen en backpacken. ‘Toen ik meedeed aan de actie, kwam ik net terug uit Zuid-Afrika. Ik had besloten dat ik mij ook in Nederland graag wilde inzetten voor mensen in armoede. Op dat moment kwam de oproep van het Oekraïnehuis voorbij en toen heb ik me meteen opgegeven.’

Geen stromend water
‘Ik heb 5 dagen met 3 nog voor mij onbekende mensen in het Oekraïnehuis geslapen, met de daarbij behorende faciliteiten. Denk aan geen stromend water, geen douche en een ouderwets toilet dat geleegd moest worden,’ zo vertelt zij. ‘Ook was er een soort fornuis dat diende als kachel die wij zelf moesten stoken.’

De jongeren kregen een Dorcas-voedselpakket waarvan zij konden leven en deden leuke opdrachten. Alles met als doel om zo veel mogelijk geld op te halen voor de voedselactie. ‘Ik kijk met veel plezier terug op het Oekraïnehuis, een ervaring die ik zo nog een keer zou willen beleven!’

Het belang van de Dorcas Voedselactie
‘Hoewel de ‘armoede’ waarin wij die week leefden niet te vergelijken is met echte armoede, bijvoorbeeld in de sloppenwijken van Durban (Zuid-Afrika), werd mijn motivatie versterkt om met elkaar de schouders eronder te zetten en zo veel mogelijk geld op te halen. Door mijn ervaringen in het Oekraïnehuis kon ik nóg beter uitleggen wat het belang is van de Dorcas Voedselactie,’ zegt Niesje.

10 december 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.