Angst beheerst het leven van Kira (7) uit Oekraïne niet langer

Als baby werd de nu 7-jarige Kira uit Oekraïne in de steek gelaten door haar alcoholverslaafde moeder. Kira had het gevoel niet gewenst te zijn en kreeg last van paniekaanvallen. In het New Hope Center van Dorcas kreeg Kira, samen met haar oma Luda, hulp voor haar psychische problemen. Enkele maanden na de start van de begeleiding is Kira veranderd van een bang meisje in een vrolijk kind dat veel vriendjes heeft. 

De moeder van Kira is al jaren verslaafd aan alcohol. Enkele maanden na de geboorte van haar dochtertje besluit ze bij haar nieuwe vriend in te trekken. Ze laat Kira achter bij haar moeder Luda en kijkt niet meer naar haar om. 

Weduwe 
Oma Luda neemt Kira in huis en probeert zo goed en zo kwaad als het kan voor haar te zorgen. Zelf heeft Luda het ook niet makkelijk. Haar man is net overleden. Ze zit nog volop in de rouw, maar moet ineens noodgedwongen voor haar kleindochter zorgen. 

Als Kira ouder wordt, begint ze zich af te vragen waarom haar eigen moeder niet voor haar zorgt. Het meisje denkt dat er iets mis is met haar, dat het aan haar ligt dat haar moeder is vertrokken. Luda probeert Kira ervan te overtuigen dat het niet haar schuld is en legt uit dat haar moeder een probleem met alcohol heeft. 

Paniekaanvallen 
Oma Luda twijfelt ondertussen over de opvoeding van Kira. Kan zij op haar leeftijd nog wel voor een kind zorgen? Wat als zij niet lang genoeg blijft leven om Kira op te voeden? Luda krijgt van deze onzekerheid veel stress. Kira voelt de spanning en neemt die over. Ze krijgt last van angstaanvallen. Oma en kleindochter zitten vast in een vicieuze cirkel. 

Dan komen ze in contact met een project van Dorcas in het New Hope Center. Luda en Kira voelen zich er direct thuis. Oma krijgt via het project steun bij de opvoeding van haar kleindochter. Ook leert ze dat ze open moet staan voor hulp van buitenaf. Zo willen de vader van Kira en zijn familie haar best helpen, maar dan moet ze hen niet afwijzen. 

Opbloeien 
Kira bloeit langzaamaan helemaal op. Ze maakt al snel nieuwe vrienden in het New Hope Center. Ook heeft ze door de therapie minder last van paniekaanvallen en huilt ze niet zomaar meer zonder een reden. Kira is veranderd in een vrolijk en spontaan meisje, dat veel lacht. 

Liefde en zorg 
Oma en kleindochter stellen zich allebei open en dat heeft een positieve invloed op hun leven. Ze voelen zich geliefd en ervaren via de medewerkers Gods zorg voor hen. Hierdoor krijgen ze kracht om door te gaan, om hun problemen het hoofd te bieden, hoewel ze niet alle antwoorden hebben. Ze voelen Gods liefde en geven dit nu ook zelf door aan anderen. 

09 december 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.