Nederlandse hulporganisaties slaan alarm over grootste hongersnood in Zuid-Soedan in jaren

Opnieuw dreigt een grote hongersnood in Zuid-Soedan, het jongste land van de wereld. 5 Nederlandse hulporganisaties, waaronder Dorcas, slaan daarom – samen met 5 lokale hulporganisaties – de handen ineen. Als partners binnen het samenwerkingsverband van de Dutch Relief Alliance (DRA) helpen zij komende maanden ruim 60.000 kinderen en gezinnen in Zuid-Soedan met voedselhulp en hygiĆ«nepakketten. De organisaties roepen andere landen en internationale organisaties op om ook in actie te komen.

Grootste hongersnood sinds 10 jaar
Sinds de onafhankelijkheidsverklaring bijna 10 jaar geleden, kampte Zuid-Soedan niet met zulke ernstige voedseltekorten als nu. Het land viert in juli 10 jaar onafhankelijkheid, maar nog niet eerder werden door conflict, droogte, overstromingen en een instabiele economie zo veel gezinnen en kinderen door de voedselschaarste geraakt. En bovenop dit alles is er ook nog de coronacrisis.

Bijna 6 miljoen mensen hebben dringend water en voedsel nodig, blijkt uit een analyse van het IPC (Integrated Food Security Phase Classification), dat de ernst van voedselonzekerheid en ondervoeding wereldwijd in kaart brengt. Dit aantal kan de komende maanden oplopen naar 7,2 miljoen mensen, op een totale bevolking van 11 miljoen. 108.000 mensen leven nu al op de rand van hongersnood. De vrees is groot dat dit aantal in snel tempo behoorlijk zal toenemen.

Voedsel- en hygiƫnepakketten
Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt daarom 2,5 miljoen euro extra beschikbaar aan de 5 Nederlandse hulporganisaties binnen het samenwerkingsverband van de DRA. Hiermee kan de komende 6 maanden hulp worden verleend aan ruim 62.000 mensen in de zwaarst getroffen gebieden van Zuid-Soedan. Save the Children, Cordaid, ZOA, Dorcas en Tearfund delen voedsel en pakketten met zaden en gereedschap uit, zodat families onder meer zelf groente kunnen verbouwen. Daarmee zijn zij gewapend tegen mogelijke nieuwe voedselproblemen in de toekomst. Ook worden er hygiƫnepakketten uitgedeeld en waterputten gerepareerd, zodat voedsel op een veilige manier kan worden bereid.

Deze hulp is echter lang niet voldoende. De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Soedan, Jelte van Wieren, deelt de zorgen: ‘Bijna ongemerkt staat de volgende hongerramp voor de deur van Zuid-Soedan. Er is internationaal te weinig aandacht voor de snel verslechterende situatie in dit land, terwijl 60 procent van de bevolking afhankelijk is van voedselhulp. Door nu extra financiering beschikbaar te stellen, kunnen we de honger een halt toeroepen. We doen dan ook een klemmend beroep op andere donoren en internationale organisaties om ook hun hulp op te schalen.’

Alarm slaan
De Nederlandse hulporganisaties van de DRA slaan alarm over de grootste hongersnood in Zuid-Soedan in jaren. Save the Children-directeur Pim Kraan: ‘We hebben de morele plicht om nu in actie te komen om te voorkomen dat vele kinderen zullen sterven door honger. Deze crisis heeft daarnaast negatieve gevolgen voor het fragiele vredesproces en de hervormingen die zo noodzakelijk zijn om het land op te bouwen. De Dutch Relief Alliance roept de overheid van Zuid-Soedan, hulporganisaties en de internationale gemeenschap op om onmiddellijk in actie te komen om meer en langdurig humanitaire hulp te bieden aan de kinderen en gezinnen in nood.’

Help de mensen in Zuid-Soedan en doneer nu.

23 april 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.