Nadia Murad strijdt onverminderd voor gerechtigheid voor de jezidi’s

Ze werd internationaal het gezicht van de genocide op de jezidi’s en het seksueel geweld dat gepleegd is tegen de vrouwen en meisjes uit haar gemeenschap. Als mensenrechtenactivist strijdt Nadia Murad nu voor gerechtigheid voor de jezidi’s en zet ze zich in voor overlevenden van genocide en mensenhandel. Haar gruwelijke verhaal getuigt bovenal van moed en kracht.

> Klik hier om ook betrokken te raken bij de slachtoffers van de oorlog in Irak.

> Bekijk hier een voorbeeld van een project dat wij uitvoeren in samenwerking met Nadia’s Initiative.

Nadia (26) is een jezidi-vrouw die opgroeide in Kocho, een dorpje in Noord-Irak. ‘Ik wist niets over de Nobelprijs voor de Vrede. Ik wist niets van de conflicten en moorden die elke dag in onze wereld plaatsvonden. Ik wist niet dat mensen zulke afschuwelijke misdaden tegen elkaar konden plegen. Als jong meisje droomde ik ervan om de middelbare school af te maken. Het was mijn droom om een schoonheidssalon in ons dorp te hebben en bij mijn familie in Sinjar te wonen. Maar mijn droom werd een nachtmerrie’, spreekt Nadia, als ze in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst neemt.

Massamoord
Nadia’s nachtmerrie begon toen IS in 2014 door haar dorp Kocho raasde. Sommige dorpsgenoten wisten te vluchten naar de berg Sinjar, maar veel van hen stierven daar door honger, dorst en gebrek aan medicijnen. Deze beelden gingen de hele wereld over. Bijna alle mannen en oudere vrouwen werden geëxecuteerd, onder wie Nadia’s moeder en zes broers. ‘Onze huizen, onze families, onze tradities, onze mensen, onze dromen werden allemaal vernietigd’, zegt Nadia.

Verkocht als slavin
De jongere vrouwen werden gekidnapt en verkocht, seksueel misbruikt en gemarteld. Ook Nadia werd gevangengenomen, meerdere malen doorverkocht en misbruikt. In haar boek ‘Ik zal de laatste zijn’ beschrijft ze de weerzinwekkende details van wat haar is overkomen. Nadia Murad, toen 21, wist te ontsnappen toen ze werd verkocht aan een jihadist in Mosul die zijn voordeur ontgrendeld laat. Ze vlucht naar Iraaks-Koerdistan door zich voor te doen als de vrouw van een soennitische man, die alles riskeert om haar in veiligheid te brengen.

Moedige overlever
Toch zijn de gruwelijkheden die strijders van IS haar hebben aangedaan niet de kern van het verhaal van Nadia. ‘Ik heb IS teruggepakt door hun misdaden openbaar te maken. Dit boek is mijn therapie’, zegt ze in een interview. Nadia woont nu in Duitsland, waar ze zich onverminderd inzet voor gerechtigheid voor haar gemeenschap, voor slachtoffers van seksueel geweld en voor internationale bescherming van de jezidi’s. Nadia laat zien dat jezidi-vrouwen niet alleen slachtoffers zijn, maar moedige overlevenden die werken aan herstel en proberen hun trauma’s te overwinnen, en daarbij de daders willen confronteren.

Nobelprijs voor de Vrede
Nadia is wereldwijd de woordvoerder van haar jezidi-gemeenschap. Ze won de Nobelprijs voor de Vrede in 2018 en is de eerste goodwillambassadeur van de Verenigde Naties voor de Waardigheid van de Slachtoffers van Mensenhandel. ‘Bedankt voor deze eer, maar de enige prijs ter wereld die onze waardigheid kan herstellen, is gerechtigheid en vervolging van deze criminelen’, zei ze toen ze de Nobelprijs in ontvangst nam. Tot op de dag van vandaag zitten nog jezidi-vrouwen in gevangenschap, of wonen noodgedwongen in vluchtelingkampen.

Jezidi-geloof
De jezidi’s zijn een bijzondere minderheid in Irak, die al eeuwenlang vervolgd worden. Ze beschouwen zichzelf niet als moslims. De jezidi’s zelf noemen zichzelf liever ‘ezidi’ (het volk van God). Hun godsdienst bevat elementen van veel verschillende wereldbeelden, waaronder invloeden uit het christendom en de islam. Jezidi’s geloven in God, en in aartsengelen die de wereld besturen. In haar boek beschrijft Nadia de gemeenschap waarin ze opgroeide, en de religieuze gebruiken van het jezidi-geloof.

73 genocides
Door de eeuwen heen hebben misverstanden over de mysterieuze religie genocides aangewakkerd: dat waren er 73 in totaal… De Irak-oorlog, die Nadia als kind meemaakte, creëerde een nieuwe golf van sektarisch geweld, waarbij de jezidi’s steeds geïsoleerder kwamen te leven van hun soennitische Arabische buren. Jezidi’s werden door de Islamitische Staat als duivelaanbidders bestempeld, wat voor hen het bloedbad en de slavernij van de jezidi’s legitimeerde.

Gerechtigheid en genezing
Samen met Amal Clooney, een bekende mensenrechtenadvocaat, strijdt Nadia nu voor gerechtigheid voor haar gemeenschap. De organisatie Yazda wil de Islamitische Staat voor het Internationaal Strafhof in Den Haag brengen op beschuldiging van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Verder richtte Nadia Nadia’s Initiative op, een programma gericht op het helpen van overlevenden van genocide en mensenhandel. ‘Ik wil het laatste meisje ter wereld zijn met een verhaal als het mijne’, besluit Nadia in haar boek. Haar doel is om gemeenschappen te genezen en opnieuw op te bouwen. Dit doet ze in Irak samen met Dorcas.

21 november 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.