‘Mijn zoon heeft een tijdlang niets gezegd’

Hiyam verloor haar man tijdens de burgeroorlog in Syrië. Nu is ze in haar eentje verantwoordelijk voor de opvoeding van hun 2 kleine kinderen. Hyiam en haar kinderen kampen met psychische klachten als gevolg van de oorlog. In het gemeenschapscentrum van Dorcas in Aleppo krijgen ze psychosociale therapie.

‘Voor niemand is het leven in deze wijk van Aleppo makkelijk en voor mij dus ook niet. De oorlog heeft ons veel ellende bezorgd. Mijn man is tijdens de oorlog om het leven gekomen. Sindsdien sta ik er alleen voor met mijn kinderen. Ze zijn nog klein: mijn zoon is 7 en mijn dochter is 5 jaar oud. Ik vind het eerlijk gezegd niet makkelijk om in mijn eentje verantwoordelijk te zijn voor hun opvoeding.

Hiyam en haar zoon en dochter

Gemeenschapscentrum

Het centrum van Dorcas hier in de wijk is voor mij een veilige plaats waar ik over dit soort dingen kan praten. Dat helpt me enorm, want na de dood van mijn man nam de psychische druk op mij zo toe dat ik het gevoel had dat ik niet meer verder kon.

Toen ik van andere ouders over dit centrum hoorde, ben ik er direct heen gegaan. Hier krijg ik therapie waar ik veel aan heb gehad. Het heeft mijn psychische klachten in elk geval minder zwaar gemaakt. Vooral de sessies over levensvaardigheden helpen me. Ze geven met het gevoel dat er toekomst is. Ik zie de dingen beter zitten na zo’n sessie.

Depressief

Door alles wat we hebben meegemaakt, hebben ook mijn kinderen klachten ontwikkeld. Mijn zoon was zo depressief dat hij een tijdlang alleen maar heeft gezwegen. Hij sprak tegen niemand, zelfs niet tegen mij.  Nu praat hij gelukkig wel weer. Toch, Azzat? Wat vind je leuk om te doen? Hij zegt dat hij van voetbal houdt. En dat hij er niet van houdt om mij thuis te helpen.

Hoop voor morgen

Ik ben allang blij dat hij weer praat. Dat komt door de behandelingen die een medewerker van Dorcas hem heeft gegeven. En wat mooi is: hij krijgt die behandelingen samen met een vriendje van hem die ook depressief was. Samen zijn ze hier doorheen gegaan en samen hebben ze weer hoop voor morgen.’

04 april 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.