‘Mijn geld is niet van mij’

Mevrouw Van Buuren over rentmeesterschap:

‘Mijn moeder was mijn inspirator: naastenliefde en rentmeesterschap, dat stond bij haar centraal. Ze vond het ook belangrijk dat ik dat leerde. Al voordat ik financieel zelfstandig was, wist ik: mijn geld is niet van mij.’

Net als haar moeder kan mevrouw Van Buuren zich druk maken over de noden in de wereld. ‘Ik probeer mijn verantwoordelijkheden te nemen en mijn deel bij te dragen, maar ik weet ook: een mens alleen kan niet al het leed stoppen.’

Tabitha (Dorcas)
Mevrouw Margot van Buuren is nu 75 jaar en woont al ruim 30 jaar in Oosterbeek. ‘Op een prachtig plekje midden in de natuur,’ vertelt ze. Toen haar vader in 1985 overleed, werden zij en haar moeder stilgezet bij het belang van een testament. ‘Er waren geen erfgenamen benoemd, dan moet je iets regelen.’ Een vriend heeft toen geholpen met het oprichten van een stichting. ‘Deze stichting heb ik benoemd tot mijn enig erfgenaam. Mijn moeder en ik noemden de stichting Tabitha. Dit is een vrouw uit de Bijbel die ook wel Dorcas genoemd wordt… Tabitha was een vrouw die veel goede daden verrichtte en veel van haar vermogen weggaf – een voorbeeld om na te volgen!’

Afscheid
16 jaar geleden moest mevrouw Van Buuren ook afscheid nemen van haar moeder. ‘Ze had kanker, het was een moeilijke tijd. Toevallig was ik toen net met pensioen gegaan, waardoor ik veel tijd had om bij haar te zijn. Dat was fijn. Voor die tijd dacht en praatte ik nauwelijks over thema’s zoals de dood. Tegenwoordig vind ik het minder moeilijk. Het zal nooit een prettig gespreksonderwerp worden, maar het is wel belangrijk om erover te praten. En om alles goed te regelen.’

Schenken na leven
‘In de statuten van stichting Tabitha staat wat er na mijn overlijden moet gebeuren. 10 jaar lang krijgen 10 christelijke organisaties een bepaald bedrag. Op die manier steun ik hen voor een langere periode, dat vind ik belangrijk. Dorcas is één van deze organisaties. Overigens schenk ik ook nu al aan Dorcas. Dat doe ik via een periodieke schenking die voor 5 jaar vastligt. Het voordeel daarvan is dat je een deel van het bedrag weer terugkrijgt van de Belastingdienst. Door het teruggekregen bedrag opnieuw te doneren, ontvangt Dorcas dus meer, terwijl ik evenveel betaal!’

Waarom Dorcas
‘Laatst kwam de vriendelijke meneer Vos van Dorcas bij mij op bezoek om persoonlijk kennis te maken en mij te bedanken. We hadden een open en interessant gesprek, waarbij veel ruimte was voor vragen. Wat ik zo mooi vind aan Dorcas is de christelijke identiteit en dat zij zich richt op de meest kwetsbare mensen. Dat past bij de visie van de Bijbel. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat er hulp is voor vluchtelingen en mensen die het slachtoffer zijn van bijvoorbeeld een natuurramp. Het is mooi dat je bij Dorcas ook op andere non-financiële manieren een bijdrage kunt leveren. Ik breng bijvoorbeeld weleens kleding naar een inzameldepot voor textiel bij mij in de buurt. Zo kan iemand anders er nog profijt van hebben, fantastisch toch!’

03 december 2018

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.