Liberatus heeft na gevangenschap toch weer een toekomst

‘Ik heb weer hoop en een sterk geloof in mijzelf.’

De 45-jarige Liberatus zat meer dan 6 jaar vast in Karanga Prison, de centrale gevangenis van Tanzania. In 2013 werd hij gearresteerd voor moord. Ruim 3 jaar later werd hij veroordeeld voor doodslag. Zijn tijd in de gevangenis gebruikte Liberatus om dichter tot God te komen. Toen hij na 6 jaar weer vrijkwam, wist hij niet waar hij moest beginnen. Hij was alles kwijtgeraakt en kon niet terug naar zijn vroegere dorp. Dankzij verschillende programma’s van Dorcas en New Life in Christ heeft Liberatus een nieuw bestaan kunnen opbouwen en weer hoop op een toekomst gekregen.

Ziel

‘Toen ik in voorlopige hechtenis zat, sloot ik me aan bij het koor en werd ik koorleider. Dat gaf troost en bracht me dichter bij God. God gaf mij weer een doel om voor te leven’, vertelt Liberatus. In juli 2016 wordt hij veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij kan het eigenlijk nauwelijks bevatten: ‘Er waren medegevangenen die veel zwaardere straffen kregen. Levenslang, of zelfs de doodstraf. Jarenlang heb ik tot God gebeden dat ik niet dezelfde veroordeling zou krijgen. Na de uitspraak van 5 jaar heb ik Hem dan ook op mijn knieën gedankt voor de enorme kans die ik kreeg.’

Alles kwijt

Na zijn vrijlating blijkt de wereld voor Liberatus compleet veranderd: ‘Ik was alles kwijt. Mijn vrouw, mijn kinderen, mijn hele familie en zelfs het huis waarin ik woonde. De gemeenschap waar ik deel van uitgemaakt had wilde niets meer van mij weten. Ik wist niet waar ik moest beginnen. Om niet helemaal in een isolement te raken, werd ik weer lid van een koor. En mijn vader zorgde voor een lichtpuntje in mijn duisternis: hij gaf me een stuk land waarop ik voedsel kon gaan verbouwen.’

Steun

Via de kerk hoort Liberatus dat Dorcas en New Life in Christ hulp bieden aan mensen zoals hij. Hij kan het in eerste instantie niet geloven: ‘Ik had Dorcas en New Life in Christ wel gezien in de gevangenis, daar deden ze goed werk voor de gevangenen. Maar ik had nooit gedacht dat ze een ex-gevangene zoals ik ook zouden steunen na zijn vrijlating.’ Met tranen in zijn ogen voegt hij eraan toe: ‘Ik was zo blij dat er mensen waren die om ons gaven.’ Samen met 7 andere ex-gevangenen kon Liberatus deelnemen aan verschillende projecten. ‘We leerden onze eigen onderneming op te zetten, zodat we geld konden gaan verdienen en een nieuw bestaan opbouwen. Ook werkten we via verschillende programma’s aan ons zelfvertrouwen en onze integratie in de nieuwe woonomgeving.’

Nieuw bestaan

Inmiddels werkt Liberatus al een tijd op het stuk land dat hij van zijn vader kreeg. ‘Ik begon met een paar kippen. Nu ben ik bezig met landbouw. Ik verbouw noten, bonen, peulvruchten, zonnebloemen en mais. Ik hoop een goede landbouwer te worden.’ Het is voor hem niet gemakkelijk geweest een nieuwe plek te vinden tussen de inwoners van het dorp. ‘Die wilden in eerste instantie niets weten van een ex-gevangene zoals ik. De mensen van Dorcas en New Life in Christ hebben erg geholpen. Zij wisten de mensen uit mijn dorp ervan te overtuigen dat ik was veranderd. Ik kon daardoor ook lid worden van de dorpsbank. Mijn spaargeld staat nu op die bank en met behulp van een microkrediet kan ik mijn werk als landbouwer verder opbouwen.’

Terug naar de gevangenis

Liberatus denkt ook verder dan zijn eigen landbouwproductie. ‘Op mijn eigen stuk grond kan ik binnenkort oogsten. Maar ik ga straks ook noten kopen van collega-boeren. Die wil ik gaan verkopen in de gevangenis, daar worden ze veel gegeten. Ik heb echt goede hoop voor de toekomst en zelfvertrouwen gekregen.’

Dorcas werkt in Tanzania samen met New Life in Christ om het leven in de gevangenissen te verbeteren en een succesvolle terugkeer in de maatschappij te vergroten. We geven praktische hulp, dekens en matrassen. Ook verzorgen we in de periode na de gevangenschap begeleiding en kunnen ex-gevangen deelnemen aan verschillende projecten waarmee zij een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Een van de grote uitdagingen van ex-gevangenen is of ze opnieuw worden opgenomen in hun gemeenschap; die accepteert vaak geen mensen die in de gevangenis hebben gezeten. Met bewustwordingsprogramma’s pleiten Dorcas en New Life in Christ voor hun rechten.

13 februari 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.