Armoede op z'n ergst

Mozambique is één van de armste landen ter wereld. Tot begin jaren ’90 woedde er een burgeroorlog die nog steeds veel impact heeft op de bevolking. Veel mensen hebben trauma’s opgelopen, zijn werkloos geraakt of in de criminaliteit gekomen. Weinig mensen hebben een opleiding gevolgd, waardoor hun inkomen te laag is om voor zichzelf te zorgen. De vele uitdagingen van het land lijden tot ondervoeding, ziektes, geweld en gebroken gezinnen. Ook klimaatverandering is steeds beter voelbaar, wat de verwoestende orkanen Idai en Kenneth in 2019 pijnlijk zichtbaar maakten. Nu rebellengroepen het noorden van het land bedreigen, zijn meer dan een miljoen mensen vluchteling in eigen land geworden. Hulp is keihard nodig!

Populatie

In Mozambique wonen 33,9 miljoen mensen.

Armoede

Bijna de helft van de mensen leeft onder de armoedegrens.

Ons bereik

In 2022 hadden we 15.996 projectdeelnemers in dit land.

Project uitgelicht

Noodhulp

We ondersteunen, versterken en beschermen de dorpen die vluchtelingen opvangen. Dit doen we bijvoorbeeld door te voorzien in schoon drinkwater, hygiënematerialen, sanitaire voorzieningen en voedsel. Ook willen we gaan bijdragen aan het brengen van vrede en zoeken we naar mogelijkheden om interne vluchtelingen naar hun thuis te laten terugkeren.

Ondernemers in de landbouw

We trainen kleine boeren om de beschikbare water en landbouwgrond te benutten en vermarkten. Zo kunnen zij een inkomen verdienen en hun gezin/gemeenschap voorzien van voedsel. En voorkomen we dat zij te veel last krijgen van de gevolgen van klimaatverandering.

Bescherming en herstel

We werken aan bewustwording in de gemeenschap rondom het uithuwelijken en misbruik van kinderen en vrouwen. Ook geven we trainingen over opvoeding en gender, waarbij het erom gaat hoe je goed met elkaar omgaat in een gemeenschap.

Water

We ondersteunen inwoners om succesvol te zijn in de voorziening van schoon drinkwater op plekken waar nog geen publieke voorzieningen zijn. Daarnaast werken we aan bewustwording van de gemeenschap rondom goede hygiëne, sanitaire voorzieningen en de verantwoordelijkheid om watervoorzieningen te onderhouden.

Ontmoet onze landendirecteur

Florencio is onze landendirecteur in Mozambique.

Waar we werken

2022_NL_Mozambique

Locaties

In het noorden van Mozambique verlenen we op dit moment noodhulp, vanwege het conflict. In het midden van het land investeren we in duurzame verandering. Ons landenkantoor zit in Maputo, de hoofdstad van het land.

Raak betrokken!

Jouw bijdrage voor Mozambique is belangrijk.