Liveblog

Meer dan een half miljoen mensen zijn vanuit het zuiden van Libanon op de vlucht geslagen voor het oplaaiende conflict. Het land staat op de rand van een oorlog. Maar waar moet je naartoe als het steeds onveiliger wordt?

Onze lokale collega’s in Libanon zijn direct in actie gekomen om de ontheemde mensen opvang, noodhulp en psychosociale steun te bieden. We staan klaar met voedsel, dekens, matrassen en basisartikelen zoals zeep en luiers. Samen met lokale kerken bieden we deze hulp in opvanglocaties en in onze eigen buurtcentra.

In dit liveblog houden we je op de hoogte.

Veelgestelde vragen

11 oktober

Het Christelijk Noodhulpcluster is een actie gestart voor de humanitaire crisis in het Midden-Oosten. Het samenwerkingsverband van de christelijke organisaties Dorcas, EO Metterdaad, MAF, Tearfund, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA richt zich op noodhulp in Libanon en Syrië, twee landen waar de nood enorm is én de organisaties al aanwezig zijn.

24 september - 28 september

Dorcas heeft in een week tijd honderden mensen geholpen die op de vlucht zijn in Libanon. Wat we voor hen hebben gedaan zie je hierboven.

Persoonlijke column Dorcas-directeur Agnes

𝐒𝐭𝐢𝐥

Misschien heb je het gezien: onze campagne voor veilige opvang in Libanon. Onze lokale collega’s zijn daar ter plekke hard aan het werk om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld op te vangen en hulp te bieden.

We krijgen reacties op de campagne. Sommige zijn negatief en stellen vragen over waarom we geen hulp bieden aan mensen in Israël. Met deze mensen gaan we in gesprek en gelukkig ontvangen we begrip als we uitleg geven. We ontvangen ook....

Lees hier verder

25 september

Dorcas medewerkers staan klaar om vluchtelingen op te vangen in Batroun, een kustplaats in het noorden van Libanon. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het oplaaiende conflict. Iedereen is bang voor wat komen gaat en zoekt een veilige plek.

Medewerkers van Dorcas zijn vanmorgen al vroeg op pad gegaan om te kijken waar ze kunnen helpen en wat er nodig is. ‘We zijn zelf ook gespannen’, zegt Mario, medewerker van Dorcas in Libanon. ‘Iedereen houdt het nieuws in de gaten, want het is onzeker wat er gaat gebeuren. We blijven ondanks de gespannen situatie wel ons werk doen.’ Dorcas helpt de vluchtelingen met drinkwater, dekens, en mentale ondersteuning.

24 september

Mensen die zijn gevlucht voor het geweld in Zuid-Libanon worden opgevangen in Beiroet. Na de gewelddadige aanvallen van de afgelopen dagen verkeren de mensen in dringende nood. Ze verlaten hun huizen op zoek naar een veilige plek. Maar er zijn steeds minder veilige plekken in het land. Tienduizenden mensen uit het zuiden zijn binnenlands ontheemd.

In Beiroet biedt Dorcas onderdak en basisbehoeften zoals water, dekens, een veilige verblijfplaats en psychologische eerste hulp. Dorcas is ook gestart met noodhulp in andere locaties in Libanon, zoals Aley en Batroûn.

Reactie landendirecteur: Najla Chahda

💬 "In deze kritieke tijd biedt Dorcas dringende ondersteuning aan ontheemden mensen. Ons team is ter plaatse om de behoeften in kaart te brengen en de distributie van essentiële goederen te coördineren, zoals dekens, matrassen, hygiëneproducten, voedsel en medische kits. We zijn ook van plan om psychologische eerste hulp te bieden en doorlopende psychosociale steun te verlenen via onze gemeenschapscentra en scholen."

Waar werkt Dorcas in Libanon?

Dorcas werkt sinds 2012 in Libanon. Naast ons landenkantoor in Beiroet hebben we twee gemeenschapscentra in de steden Batroun en Aley. Hier zijn Syrische en Libanese gezinnen bijvoorbeeld welkom voor psychosociale hulp of trainingen. Ook bieden we er naschoolse opvang voor kinderen met een leerachterstand. In totaal hebben we dertig tot veertig medewerkers in Libanon.

Laat een bericht achter

Heb je een bemoediging voor onze medewerkers, of wil je een vraag stellen? Laat het weten:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

24 september: start campagne

Onze noodhulpactie is gestart! Ook jij kunt nu een bijdrage leveren aan noodhulp in Libanon.
Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

23 september

Het Israëlische leger heeft vanochtend vroeg luchtaanvallen uitgevoerd in Libanon, in wat wordt gezien als een van de meest intensieve operaties in het land sinds de oorlog op 7 oktober vorig jaar begon. Volgens Israël zijn de bombardementen gericht op plekken waar de Libanese strijdgroep Hezbollah actief is.

Duizenden Libanezen moeten vluchten, er zijn honderden burgerslachtoffers en bijna duizend gewonden.

Het lokale team van Dorcas staat onder grote spanning en wacht af wat er nog allemaal te gebeuren staat.

23 september - De ene crisis na de andere

Het huidige conflict met Israël is de nieuwste ontwikkeling in de jarenlange problematiek van het land. Het land heeft een zwakke economie waardoor ziekenhuizen en wegen in slechte staat zijn en er veel werkloosheid is. Een groot deel van de bevolking bestaat uit vluchtelingen uit Syrië; ongeveer 1,5 miljoen Syriërs worden opgevangen. In het afgelopen jaar zijn er vanuit het zuiden ook nog eens honderdduizend mensen op de vlucht geslagen vanwege de spanningen aan de grens. Ruim een miljoen mensen leven in onzekerheid en weten niet of ze morgen wel eten hebben.

De economie van Libanon is een paar jaar geleden helemaal ingestort. De ontploffing in de haven van Beiroet in 2020 en de coronapandemie hebben het land bovendien geen goed gedaan. Daar komt bij dat de nieuwe spanningen in het Midden-Oosten juist Libanon hard raken. De oorlog in Israël heeft het conflict tussen Israël en Hezbollah, in het zuiden van Libanon, aangewakkerd. Er zijn over en weer bombardementen. In Libanon zijn meer dan tweeduizend mensen zijn gewond geraakt en tientallen mensen zijn omgekomen. De meeste inwoners uit het zuiden zoeken een veilig heenkomen in eigen land.

De opeenstapeling van al deze moeilijkheden draagt bij aan hoge inflatie, veel werkloosheid en lage pensioenen. De oorlog in Israël maakt reizen, handel en economische opbouw in de hele regio nog moeilijker.

Het team van Dorcas in Libanon helpt de Libanezen met zowel noodhulp als hulp voor de lange termijn. Bijvoorbeeld met een vakopleiding, zodat de mensen ondanks de economische crisis toch aan werk kunnen komen. Er is ook aandacht voor psychosociale ondersteuning, om mensen mentaal weerbaar te maken en ze de uitdagingen van het dagelijks leven aankunnen.

Geef voor noodhulp

Noodhulp voor vluchtelingen is hard nodig. Jouw donatie draagt bij aan onderdak, voedsel, water, bedden, matrassen, dekens en traumazorg.

Laat een bericht achter

Heb je een boodschap voor onze medewerkers, vrijwilligers of projectdeelnemers ter plaatse? Of wil je een vraag stellen? Laat het weten:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.