Van verwoesting naar herstel in Irak 

Na jarenlange strijd met IS ligt Irak in puin. Een miljoen mensen sloegen op de vlucht voor het geweld van de terreurgroep. Mensen die achterbleven werden mishandeld of vermoord. Inkomstenbronnen zoals werkplaatsen en landbouwvelden raakten beschadigd en buiten gebruik.  

Bashar is een van die miljoen vluchtelingen. Hij moest alles achterlaten; mensen, werk, zijn hele bestaan. Het maakte grote impact op Bashar en zijn gezin. In het vluchtelingenkamp heerste armoede, en Bashar maakte schulden om rond te komen. Ze moesten alles verkopen, zelfs de laatste persoonlijke spullen die ze nog hadden. Ook zijn trouwring hebben ze verkocht.    

Toen de situatie in het land verbeterde, konden veel Irakezen weer terug naar waar ze woonden voordat het geweld losbarstte. Maar daar aangekomen stond er niets meer overeind. ‘Ik was in shock toen ik zag dat alles wat ik had opgebouwd verdwenen was’, vertelt Bashar. ‘Ik voelde me depressief: hoe moest ik nu verder?’ 

Gelukkig voor Bashar komen hij en zijn gezin in aanmerking voor deelname aan een Dorcas-project. Van Dorcas krijg hij een kas inclusief zaden, een irrigatiesysteem, gereedschap, plantenvoeding en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast krijgt hij landbouwtraining en brengen experts veldbezoeken aan de kas van Bashar om hem de nodige instructies en hulp te geven.  

De kas in aanbouw

Bashar: ‘Dit Dorcas-project heeft een enorme impact op ons leven. We hebben nu een zekere toekomst. We hebben een inkomen en zijn weer zelfredzaam.’ Voor hij aan het project deelnam, had Bashar geen ervaring met werken in een kas. Maar dankzij de training en de materialen kweekt Bashar in het seizoen wel ruim honderd zakken met komkommers per week. Het seizoen duurt twee tot drie maanden. In totaal kan de opbrengst zo wel oplopen tot dertienduizend kilo komkommers. ‘Ik wil Dorcas heel erg bedanken voor het veranderen van ons leven,’ vertelt een stralende Bashar.   

Door zijn eigen succesvolle onderneming kan Bashar nu ook andere boeren helpen met vakkennis en vaardigheden. Zo worden ook mensen buiten het project indirect geholpen door Dorcas.  

Bashar met komkommers

12 juni 2024

Doneer nu voor het Midden-Oosten

En help mensen zoals Bashar aan een nieuw bestaan