Kippen verdubbelen het familie-inkomen

De familie Xhbane leeft in ernstige armoede, maar vindt een manier om zelfvoorzienend te zijn.

De Albanische mevrouw en meneer Xhbane hebben 6 kinderen, een schoondochter en een kleindochter. Hun leefomstandigheden zijn zwaar, en ze leven ver onder de armoedegrens. Door kippen verandert dat stukje bij beetje.

Dakloos
In 1991 wordt de familie Xhbane dakloos. Jarenlang wonen ze met 6 kleine kinderen op de begane grond van een oud gebouw in twee kamers, met niet meer dan een oud tapijt. Het gebouw is in zo’n slechte staat, dat het instort. De familie staat op straat.

Kogelgaten in de muur
Doordat de familie contact heeft met de sociale dienst, wordt er meteen actie ondernomen. De gemeente en dorpsbewoners schieten te hulp. Zij maken een verlaten militair gebouw beschikbaar. De sporen van kogels en granaten zitten nog in de muren. Het dak was door vocht zo aangetast dat men niet kon garanderen dat het er morgen nog op zit. Maar het was iets.

Niet studeren, ondanks toelatingsbewijs
‘Onze kinderen hebben geen kans om te studeren. Ze doorlopen de basisschool, maar meer dan dat kunnen we ons niet veroorloven’, vertelt de moeder. ‘Onze dochter Arjola van 19 was erg goed op school. Ze haalde hoge cijfers en kon zodoende toch de middelbare school afmaken. Daarna werd ze toegelaten op de universiteit, maar dat ging niet door. Haar droom om te studeren werd onderbroken. Daar hebben we geen geld voor.’

Vechten voor betere omstandigheden
Het valt op dat de familie Xhbane voor hun omstandigheden vecht: mevrouw Xhbane bouwde een kippenhok, waar ze met hulp van haar man en kinderen 25 kippen hield die de familie voorzagen van eieren en kippenvlees.

Dorcas-project helpt
De familie wordt opgenomen in het project ‘Verbetering van het leven van boeren in Tropoja door kassen, pruimenkwekerijen en vogelhuizen’, waarbij ook Dorcas betrokken is. In 2016 ontving de familie via Dorcas materiaal om een hok te bouwen waar 100 kippen in passen. Ook kregen ze 48 vogels en een jaar lang vogelvoer, hulp en profylaxe (een middel om ziektes te voorkomen).

Kleine verbetering
Vandaag de dag lukt het mevrouw Xhbane niet alleen om haar familie te voorzien van eieren en vlees, haar kippenhouderij is groot genoeg om ook producten te verkopen. Doordat ze zelf fokt, en inmiddels ervaring heeft en kennis opdeed op andere kippenboerderijen, heeft de familie nu 120 vogels. Naast kippen houden ze ook eenden, omdat die erg goed in de markt liggen. Soms is het inkomen van hun werk hoger dan hun bijstandsuitkering van 37 euro per maand.

Bid mee
Mevrouw Xhbane vraagt om gebed voor gezondheid, en een kans op een beter leven voor haar kinderen.

27 augustus 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.