Echtpaar Bernard en Manny al vanaf eerste uur betrokken bij Dorcas Winkel Nijverdal
‘We hadden dit werk de afgelopen twintig jaar niet willen missen’
‘Je blijft hier werken tot het niet meer gaat. Ik denk dat het voor ons ook zo zal gaan. Het is dankbaar werk en je weet waar je het voor doet’, vertelt Manny Slijkhuis (80), vrijwilliger van het eerste uur van Dorcas Winkel Nijverdal. Op 27 maart bestaat de kringloopwinkel twintig jaar. Samen met haar man Bernard (81) blikt Manny terug.
Omkijken naar anderen, dat doen Bernard en Manny al hun hele leven. In de jaren negentig waren ze via hun kerk betrokken bij een weeshuis in Polen. Bernard: ‘Als je eenmaal in dit wereldje actief bent, dan kom je al snel in contact met andere hulporganisaties.’ Zo kwam het echtpaar rond de eeuwwisseling terecht bij Dorcas. Manny hielp destijds vooral met de Dorcas Voedselactie en het sorteren van kleding.
Oude bakkerij
Bernard: ‘Dorcas was bezig met het uitbreiden van het aantal winkels en vroeg of wij niet op zoek konden gaan naar mensen en naar een pand om ook in Nijverdal een winkel te starten.’ Samen met acht vrijwilligers van het kleding sorteren werd een winkelteam gevormd. ‘In die tijd had je de mensen zo gevonden, alleen het vinden van een pand ging niet zo makkelijk. Uiteindelijk vonden we een oude bakkerij met een kleine winkelruimte ervoor.’
Geen winkelervaring
Geen van de vrijwilligers had ervaring met het runnen van een winkel. Om inspiratie op te doen, brachten ze een bezoek aan andere Dorcas-winkels in Hoogeveen, Heiloo en Aalsmeer. ‘We hebben gekeken hoe anderen het doen, maar uiteindelijk ga je je eigen weg, want je moet het doen met de mensen die je in jouw winkel hebt’, legt Manny uit.
De winkel in Nijverdal werd enthousiast ontvangen door de inwoners. ‘In die tijd waren kringloopwinkels nog niet zo populair als nu. Er kwamen vooral mensen die weinig te besteden hadden, of mensen uit de kerk die Dorcas op deze manier wilden steunen’, vertelt Bernard.
Winkel te klein
De voormalige bakkerij was bij de start eigenlijk al te klein en door de grote belangstellingen bleef de winkel groeien. Er werd een extra schuur achter het pand gehuurd voor de opslag. ‘Op een gegeven moment zaten we helemaal vast. We zijn daarom op zoek gegaan naar een grotere locatie. Dankzij een ondernemer die Dorcas steunde konden we het vorige pand aan de Rijssensestraat kopen.’
Meer dan honderd vrijwilligers
Niet alleen de winkel werd groter, ook het aantal vrijwilligers bleef groeien. Er waren in die periode maar liefst zo’n 110 vrijwilligers actief. Inmiddels heeft ook de winkel – net als veel andere verenigingen en organisaties – te maken met een afname van vrijwilligers. Op dit moment zijn er bijna tachtig vrijwilligers in dienst bij Dorcas Winkel Nijverdal, die sinds afgelopen najaar voor de derde keer is verhuisd en nu in een voormalige supermarkt aan de Beltmolenweg zit.
Bernard: ‘Mensen hebben veel andere activiteiten en daardoor minder tijd voor vrijwilligerswerk. Ook stoppen er vrijwilligers vanwege hun leeftijd. De meeste vrijwilligers zijn boven de zestig. Toen we begonnen was de gemiddelde leeftijd nog zo’n tien jaar jonger.’ Met hun 80 en 81 jaar zijn Manny en Bernard de oudste vrijwilligers. De jongste is 24. Dat is hun kleindochter, vertellen ze vol trots.
De Dorcas-winkel krijgt gelukkig regelmatig extra vrijwilligers via scholen, de gemeente of andere organisaties. Zo lopen er regelmatig stagiairs rond of mensen met een beperking. ‘Ik vind het mooi dat hier plaats is voor mensen die hulp nodig hebben. We zijn meer dan alleen een kringloopwinkel die spullen verkoopt.’
Koffie en een praatje
Voor sommige bezoekers is de winkel ook een plek om even gezellig een bakje koffie te komen drinken. In een hoek bij het raam staat een gezellige koffietafel waar klanten gratis koffie of thee kunnen drinken. Manny: ‘Mensen vinden het fijn om even een praatje te maken, vooral als ze alleen zijn. De koffietafel geeft een andere sfeer aan de winkel.’
Na twintig jaar is het echtpaar nog steeds wekelijks betrokken bij de winkel. Bernard is onderdeel van de technische dienst en is elke vrijdag bezig met het repareren en controleren van de ingebrachte elektrische apparaten. Manny staat op vrijdagmiddag in de winkel. Ze is verantwoordelijk voor de afdeling met sieraden en horloges en springt als het nodig is bij in de verkoop.
Niet willen missen
Terugkijkend op de afgelopen hebben ze geen spijt van alle tijd die ze als oprichter, bestuurslid, organisator van activiteiten en als verkoopmedewerker in de winkel hebben gestopt. ‘Het werken hier geeft een goed gevoel, je weet waar je het voor doet hè. We hadden het niet willen missen.’
Jubileum Dorcas-winkels
Op 27 maart bestaat de Dorcas Winkel Nijverdal twintig jaar. Dit wordt gevierd met een officiële, feestelijke opening van het nieuwe pand. In 2024 vieren maar liefst vijftien Dorcas-winkels een jubileum! Hieronder een overzicht van alle jubilea.
- Vijf jaar: Dronten, Heerenveen, Hattem, Appingedam, Apeldoorn en Zaandam
- Tien jaar: Rijssen, Elburg, Genemuiden en Aalten
- Vijftien jaar: Brakel en Heiloo
- Twintig jaar: Nijverdal en Schoonhoven
- Dertig jaar: Bergambacht
07 maart 2024
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.